Επτά βήματα κατά της αναβλητικότητας

Επτά βήματα κατά της αναβλητικότητας

Το «άστο για αύριο» μειώνει την απόδοσή σας, επηρεάζει την ομάδα και υπονομεύει την καριέρα σας.

Aπό τη Δήμητρα Καρατώλου*, MSc

Μήπως οι παρακάτω συμπεριφορές σας θυμίζουν κάποιον; Συγκεκριμένα… εσάς;

– Πολύ συχνά παραδίδω στο πάρα πέντε αυτό που έχω αναλάβει.

– Βλέπω τις προθεσμίες να πλησιάζουν, αλλά ασχολούμαι με άσχετα πράγματα.

– Όταν έχω να κάνω κάτι δύσκολο, το αφήνω μέχρι τη στιγμή που θα νιώσω έμπνευση.

– Όταν ξεκινήσω να ασχολούμαι με κάτι που είναι σημαντικό, θα σηκωθώ πολλές φορές για να πάρω καφέ, να μιλήσω με κάποιον συνάδελφο ή να εξυπηρετήσω τους άλλους για λιγότερο σημαντικά θέματα.

– Διαβάζω συνεχώς τα email μου, χωρίς να αποφασίζω τι θα κάνω για αυτά.

– Συχνά λέω «άστο για αύριο»! Πού να βάζω τώρα προτεραιότητες…

Το θέμα της αναβλητικότητας παρουσιάζεται πολύ συχνά στις ανάγκες προς διαχείριση μέσω του coaching. Είναι ψυχοφθόρα και αντιπαραγωγική τόσο για εμάς, όσο και για τους συνεργάτες μας. Γιατί μπορεί στην πράξη να αναβάλλουμε, αλλά νοητικά και ψυχικά μας «τρώνε» οι εκκρεμότητες που έχουμε αφήσει και αυξάνουν το άγχος μας. Παράλληλα μας κρατάνε στάσιμους ως προς τους στόχους μας και μας κάνουν να χάνουμε ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη: Οι 15 φράσεις που κανένας μάνατζερ δεν πρέπει να λέει

Αν λοιπόν έχετε κουραστεί από τις συνέπειες της αναβλητικότητάς, ξεκινήστε άμεσα να τη διαχειρίζεστε.

Τι μπορείτε απλά και άμεσα να κάνετε:

1. Βρείτε γιατί αναβάλλετε την εν λόγω ενέργεια. Είναι πολύπλοκη; Χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου άλλου; Δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά σας και τη βαριέστε; Συνδέεται με πρόσωπο το οποίο δεν συμπαθείτε; Είστε τελειομανής και εστιάζετε σε κάθε λεπτομέρεια; Όποιος λόγος κι αν συντρέχει, τορπιλίστε τον. Σκεφτείτε τι έχετε εσείς να κερδίσετε. Δείτε το δάσος-στόχο και όχι το δέντρο-εμπόδιο.

2. Κάντε έστω μία μικρή αρχή. Συχνά πλάθουμε ένα υπερβολικό σενάριο τρόμου στο νου μας για την ενέργεια που αναβάλλουμε, ενώ στην πράξη είναι και πιο απλή και λιγότερο χρονοβόρα. Μόλις ξεκινήσουμε παύει να είναι σενάριο και έχουμε μόνο δεδομένα.

3. Τεμαχίστε το στόχο σε υπο-στόχους. Χωρίστε σε επιμέρους ενέργειες ό,τι έχετε να κάνετε και καθορίστε ενδιάμεσες προθεσμίες. Με την ολοκλήρωση κάθε βήματος παίρνετε δύναμη για το επόμενο.

4. Σχεδιάστε το «τυράκι» σας. Πώς μπορείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας; Με ένα εσωτερικό μπράβο; Με δέκα λεπτά διάλειμμα; Μην το περιμένετε πάντα από τους άλλους.

5. Σκεφτείτε τις συνέπειες. Τι κυρώσεις θα έχετε αν συνεχίσετε να αναβάλλετε; Ο εργοδότης σας, πάντως, σίγουρα υπολογίζει το κόστος της (χαμένης) ανθρωποώρας σας. Και, συνήθως, γνωρίζει πόσο χρόνο παίρνουν συγκεκριμένες εργασίες.

6. Εμπλέξτε και άλλους. Συχνά ο συμπαίκτης – coach ή ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης να μας επιτηρεί με καλή διάθεση είναι απαραίτητος.

Διαβάστε επίσης: Δώδεκα επαγγέλματα «χωρίς πτυχίο»

7. Εστιάστε στην επίτευξη του στόχου. Οι περισπασμοί είναι πολλοί, ειδικά όταν ο υπολογιστής μας είναι μόνιμα συνδεδεμένος στο Internet, το Facebook κ.λπ. Όμως η δουλειά πρέπει να γίνει και θα γίνει, αυτό δεν το γλιτώνετε. Κλείστε τα social media και το προσωπικό email για όση ώρα δουλεύετε, θα τα απολαύσετε περισσότερο αργότερα, όταν δεν θα έχετε το deadline να σας αγχώνει.

Αν αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την αναβλητικότητά μας, θα δούμε ότι χωρίς εκείνη όλα κυλούν πολύ πιο εύκολα.

*Η Δήμητρα Καρατώλου είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc). Το 2007 δημιούργησε την HR Passport, μέσω της οποίας δρα ως συμπαίκτης στις επαγγελματικές αναζητήσεις όλων των ηλικιών (www.hrpassport.gr).