Έτσι μπορεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ

Έτσι μπορεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ
H εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, Ντέλια Βελκουλέσκου, παρευρίσκεται στο συνέδριο του Economist "20th Roundtable with the Government of Greece" με θέμα "Europe: Shaken and Stirred? Greece: A Skillful Acrobat?" στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Όλα τα σενάρια γύρω από τη συμφωνία για το χρέος που μπορεί να λύσουν έναν γρίφο που κρατάει μήνες.

 

Γερμανία και EWG έστειλαν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν πρόκειται να χαμηλώσουν τουλάχιστον όχι για τη διετία 2019 – 2020 όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι όταν μιλάμε για Μεσοπρόθεσμο διάστημα εννοούμε σίγουρα διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να χαμηλώσουν τα πλεονάσματα τουλάχιστον για ένα διάστημα μίας τριετίας, τετραετίας ίσως και παραπάνω, ανάλογα με το πού θα βάλει τον πήχη του μεσοπρόθεσμου το Eurogroup. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού οικονομικών επέμεινε ότι ο στόχος για τα πλεονάσματα δεν μπορεί να χαμηλώσει.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκει “τοίχο” στο αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση, όμως μπορεί να ελπίζει και αυτό φαίνεται τουλάχιστον από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων πως θα πάρει μία απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους η οποία υπό δεδομένες συνθήκες θα μπορούσε να ικανοποιήσει και το ΔΝΤ.

Αυτό φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν ότι και μεσοπρόθεσμα θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μειωθεί το χρέος εφόσον οι δαπάνες για την εξυπηρέτησή του ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, καθώς επίσης και ότι η Αθήνα από την πλευρά της θα δεσμευθεί για τα μέτρα τα οποία θα πάρει προκειμένου να φτάσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για τη διετία 2019 – 2020.

Μία μορφή συμβιβασμού θα μπορούσε να είναι το ΔΝΤ να δεχθεί αντί να ψηφιστούν εκ των προτέρων απλώς να συμφωνηθούν και να μπουν στο κείμενο του μνημονίου το οποίο θα υπογραφεί με το ταμείο.

Όλα αυτά βέβαια, Θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας όπου οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το στίγμα τους για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο 2016 η εάν τελικά θα επιβεβαιωθούν οι πιο απαισιόδοξος εκτιμήσεις που λένε πως δεν πρέπει να περιμένουμε κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το 2017.

Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο της σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο και πριν τα Χριστούγεννα εάν φανεί στον ορίζοντα ότι είναι εφικτή μία τελική συμφωνία.