Έξυπνη επαγγελματική κίνηση ή εργασιακό αδιέξοδο;

Έξυπνη επαγγελματική κίνηση ή εργασιακό αδιέξοδο;

Πέντε ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε προτού επιλέξετε το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα.

Της Αν Φίσερ

Μια αλλαγή θέσης μέσα στην εταιρεία μπορεί να σας βάλει σε καλύτερη επαγγελματική πορεία ή μπορεί να μην οδηγήσει πουθενά. Αν σας προταθεί μια νέα θέση στην εταιρεία που δουλεύετε, ιδού τι να ρωτήσετε πριν τη δεχθείτε.

Για να αποφύγετε πιθανά αδιέξοδα στη καριέρα σας, η Λόις Φράνκελ, διευθύνουσα σύμβουλος στην Corporate Coaching International, εταιρεία επαγγελματικών συμβούλων που έχει πελάτες εταιρείες όπως η Disney, η Procter & Gamble, και η Lockheed Martin, προτείνει να ρωτήσετε τις ακόλουθες ερωτήσεις πρώτα:

1. Πως αντιμετωπίζονται γενικά οι παράλληλες μετακινήσεις στην εταιρεία που εργάζεστε;
Σε ορισμένες εταιρείες η εργασία σε πολλά τμήματα καθώς και η ανάθεση μερικών διεθνών αποστολών είναι «προάγγελος προαγωγής,» λέει η Φράνκελ. «Θεωρείται απαραίτητη εκπαίδευση για τους μελλοντικούς διευθυντές». Σε άλλες εταιρείες, όχι και τόσο.

2. Τι συνέβη σε εκείνον που είχε τη θέση πριν από εσάς;
Αν ρωτήσετε και μάθετε ότι πήρε προαγωγή ή μετακινήθηκε σε κάποια άλλη ενδιαφέρουσα θέση, τέλεια. Όμως αν ο προκάτοχός σας -ή ακόμα χειρότερα οι πολλοί προκάτοχοί σας- παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν, τότε αυτό είναι ένδειξη πιθανών προβλημάτων. «Να είστε επιφυλακτικοί με τις δουλειές που είχαν πολλούς να εναλλάσσονται στη θέση», λέει η Φράνκελ.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να γίνετε παραγωγικοί, σε δέκα απλά βήματα

3. Θα εργάζεστε για κάποιον που είναι δεκτικός στις ιδέες σας;
Η Φράνκελ πρόσφατα παρείχε συμβουλές σε μια διευθύντρια που είχε δεχθεί μια νεοδημιουργηθείσα θέση με διαφορετικά πλάνα στο μυαλό της από αυτά του αφεντικού της. «Εκείνος ήθελε να κάθεται στο γραφείο όλη μέρα», λέει η Φράνκελ. «Δεν της έδινε τη δυνατότητα να προσδιορίσει εκείνη τον ρόλο της και να κάνει αυτό που χρειαζόταν». Ορισμένες φορές το πρόβλημα είναι ο προϊστάμενός σου.

4. Πώς πηγαίνει η εταιρεία που εργάζεστε από οικονομικής άποψης;
Στο νέο της βιβλίο η Φράνκελ διηγείται μια ιστορία για μια νέα διευθύντρια που της προτάθηκε μια άλλη θέση στην εταιρεία σε ένα τμήμα που αντιμετώπιζε προβλήματα. Θέλοντας να αποδείξει ότι μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση δέχθηκε τη θέση και μετά από μερικούς μήνες έμαθε ότι το τμήμα ήταν προς πώληση.

Όταν πουλήθηκε, άλλαξε και ο εργοδότης της «και βρέθηκε να εργάζεται για μια πολύ μικρότερη και χαμηλότερου κύρους εταιρεία, χάνοντας τη θητεία της στην αρχική εταιρεία, με επίπτωση στη σύνταξή της», λέει η Φράνκελ. «Αν είχε ρωτήσει να μάθει από τον προκάτοχό της, θα μπορούσε να το έχει αποφύγει».

5. Η θέση είναι σε τομέα που αναπτύσσεται ή τελεί υπό κατάργηση;
Το να είστε ο Νο.2 σε ένα τμήμα που είναι στρατηγικής σημασίας στην εταιρεία σας και το να εργάζεστε σε ένα τμήμα που κάνει όλες τις αγγαρείες είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Άρα πριν επιλέξετε πρέπει να δείτε τι ακριβώς ισχύει για την περίπτωσή σας.

«Στις μέρες μας ο ρυθμός των αλλαγών είναι τόσο γρήγορος που, ασχέτως σε τι χώρο εργάζεστε, πρέπει να είστε σε θέση να βλέπετε την ευρύτερη εικόνα», λέει η Φράνκελ.

Διαβάστε ακόμη: Έξι τρόποι για να «καλοπιάσετε» το αφεντικό σας