Fitch: Γιατί έχουν κατρακυλήσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Fitch: Γιατί έχουν κατρακυλήσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Τα «κόκκινα» δάνεια και το κλίμα απαισιοδοξίας για την Ιταλία είναι οι βασικοί παράγοντες.

Σημαντικές απώλειες σημειώνουν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν χάσει πάνω από 40% φέτος.  Όπως σημειώνει ο Fitch, ο βασικός λόγος είναι ότι υπάρχουν αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να «καθαρίσουν» αρκετά γρήγορα τους ισολογισμούς τους, την ώρα που οι εποπτικές Αρχές ασκούν πιέσεις στις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τράπεζες πιέζονται επίσης και από το απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί για την Ιταλία και τη διαμάχη της με την Κομισιόν για το ύψος του ελλείμματος.

Ωστόσο, οι τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι η Ελλάδα εξετάζει σχέδιο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνειά τους σε όχημα ειδικού σκοπού, αν και το σχέδιο αυτό μπορεί να προσκρούσει στους κανόνες της Κομισιόν περί κρατικών ενισχύσεων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

«Η κερδοφορία του κλάδου βρίσκεται υπό πίεση και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αργός», υπογραμμίζουν σε note τους οι αναλυτές της Fitch.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τον τομέα και το κατά πόσον η λύση θα περιλαμβάνει ζημίες για τους ιδιώτες επενδυτές θα επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και θα οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη εξωτερικής χρηματοδότησης», σημειώνουν.

Σε σχεδόν τρία χρόνια (2015-2018) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν συνολικά το 67,1% της κεφαλαιοποίησής τους, φτάνοντας από τα 16,510 δισ. ευρώ στα 5,431 δισ. ευρώ.

Με απλά λόγια, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα, σχεδόν την προ τριετίας, χρηματιστηριακή αξία μίας μόνο τράπεζας.