Fortune: Γιατί η Ελλάδα υποχώρησε, σε δύο γραφήματα

Fortune: Γιατί η Ελλάδα υποχώρησε, σε δύο γραφήματα

Ο αρθρογράφος του Αμερικανικού Fortune, Τζέφρι Σμιθ, εξηγεί τους λόγους που ανάγκασαν την Ελλάδα να συμφωνήσει με τους δανειστές της.

Με νέο άρθρο του, το Αμερικανικό Fortune επιχειρεί να δικαιολογήσει για ποιο λόγο «η νέα Ελληνική Κυβέρνηση πήγε στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη σαν τον Βιν Ντίζελ και έφυγε σαν τον Πι-Γουί Χέρμαν».

Σύμφωνα με τoν αρθογράφο Τζέφρι Σμιθ, «ακόμα και οι Έλληνες δεν πιστεύουν στο όνειρο να παραμείνουν στο Ευρώ και να εγκαταλείψουν ταυτόχρονα το πρόγραμμα διάσωσης». Δικαιολογεί μάλιστα την εκτίμησή του αυτή παρουσιάζοντας δύο γραφήματα που εξηγούν την κατάσταση στα οικονομικά της χώρας.

«Αυτό το γράφημα κάνει τα πράγματα ξεκάθαρα. Μόνο τον Ιανουάριο, οι Έλληνες απέσυραν από τις τράπεζες 21 δισεκατομμύρια, ήτοι το 7,6% του συνόλου των καταθέσεων. Συγκρατήστε πως ο Σύριζα ανέλαβε την εξουσία στις 26 Ιανουαρίου, η ριψοκίνδυνη διπλωματία του έλαβε χώρα για δύο γεμάτες εβδομάδες μετά την τελική ημερομηνία αυτού του γραφήματος και πως οι εκροές πιθανότατα αυξήθηκαν με τις ειδήσεις που έρχονταν».

«Δεν  θα μάθουμε ποτέ που ήταν ο πάτος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε στο Bloomberg την Τετάρτη πως έχει ήδη ξεκινήσει να αντιστρέφεται το κλίμα, μετά την συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδα (700 εκατομμύρια μόνο την Τρίτη). Άρα, στα δεδομένα του Φεβρουαρίου δεν θα παρουσιάζουν το σύνολο του τρόμου της Δευτέρας, για το πώς διαμορφώνονταν τα πράγματα.

»Το δίδαγμα είναι σαφές. Οι Έλληνες ψήφισαν ένα κόμμα που υποσχέθηκε πως μπορεί να τους διατηρήσει στο Ευρώ και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πίστεψαν και οι ίδιοι το όνειρό τους.

»Εδώ είναι ένα άλλο γράφημα που δείχνει την άλλη όψη του νομίσματος της ρευστότητας. Όταν οι άλλες τράπεζες και οι επενδυτές της αγοράς δεν σου δανείζουν κι όταν οι καταθέσεις σου φεύγουν, το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να δανειστείς από την Κεντρική Τράπεζα.

»Το πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ΕΚΤ έχει ως ανώτατο όριο για το ποσό που μπορεί να δανείσει για το χρέος που παράγει ή εγγυάται η Ελληνική Κυβέρνηση τα 68,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως δείχνει το γράφημα, έχει ήδη δανειστεί πάνω από 87 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Φαίνεται πως τα περισσότερα από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν ήδη δοθεί ως ενέχυρο.

»Έτσι το σύστημα αντιμετωπίζει ήδη μια μαζική αμφίδρομη στενότητα και η κυβέρνηση είναι μόνο μερικά άσχημα δημοσιεύματα μακριά την οικονομική κατάρρευση. Είναι αρκετά πιθανό πως μερικές ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να περιορίσουν την απόσυρση, ή ακόμα και να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες τους την Τρίτη, αν η Ευρωζώνη δεν είχε δεχθεί τη Λίστα των μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη».

«Αυτό σημαίνει», καταλήγει ο Σμιθ, «πως η Ελλάδα μπορεί να έχει ελάχιστα περιθώρια να συνεχίσει τα δηλητηριώδη σχόλια της Τετάρτης, που έκαναν λόγω για παράδοση (στους δανειστές),  Εάν αυτή η ρητορική εγκαταλειφθεί τις επόμενες ημέρες, θα γνωρίζουμε πως η κατάσταση έγινε πια κατανοητή».