«Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί των τραπεζιτών και το 2013

«Φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί των τραπεζιτών και το 2013

Παρά την κρίση οι μέσες αποδοχές 15 μεγάλων τραπεζιτών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10% στα 13 εκατ. ευρώ. 

Η κρίση δεν αγγίζει όλους το ίδιο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «κλειστός» κλάδος των τραπεζιτών. Όπως αναφέρουν οι Financial Times oι αποδοχές των επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανήλθαν το 2013 σε 13 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση 10,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναπληρώνοντας έτσι την περυσινή μείωσή τους.

Οι αμερικανικές τράπεζες προσέφεραν στους επικεφαλής τους πολύ πιο γενναιόδωρα πακέτα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναδεικνύοντας το διευρυνόμενο χάσμα των αμοιβών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αύξηση των μέσων αποδοχών οφείλεται κυρίως στο μεγάλο άλμα των αμοιβών για τους διευθύνοντες συμβούλους των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες εκτοξεύτηκαν σε μία εντελώς διαφορετική κατηγορία έναντι των ομολόγων τους των ευρωπαϊκών τραπεζών. Και οι έξι διευθύνοντες σύμβουλοι των αμερικανικών τραπεζών – από τον κ. Μπλανκφάιν της Goldman Sachs έως τον κ. Τζέμι Ντάιμον της JP Morgan Chase – ήταν μεταξύ των επτά καλύτερα αμειβόμενων τραπεζιτών. Το πακέτο αποδοχών του κ. Μπλανκφάιν αυξήθηκε 50% στα 19,9 εκατ. δολάρια , εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τον κ. Τζον Σταμπφ της Wells Fargo. Ακόμη και ο κ. Ντάιμον, που είχε τις χαμηλότερες αποδοχές από τους άλλους Αμερικανούς τραπεζίτες, έλαβε ως αμοιβή το ποσό των 11,8 εκατ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, ένα μείγμα ρυθμιστικών και πολιτικών πιέσεων, χαμηλότερων εσόδων και μίας στρατηγικής μετατόπισης από την επενδυτική τραπεζική, οδήγησε στην εμφάνιση μίας νέας γενιάς τραπεζιτών με μικρότερες αμοιβές. Ο κ. Ρος Μακ Ίγουαν, επικεφαλής της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland από πέρυσι το Φθινόπωρο, έχει πακέτο αποδοχών 4 εκατ. δολαρίων – που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 15 τραπεζιτών και το ένα πέμπτο του κ. Μπλανκφάιν. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το χάσμα θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς περισσότερες τράπεζες απέχουν από την επενδυτική τραπεζική που φέρνει υψηλές αποδοχές και καθώς το πλαφόν της ΕΕ στα μπόνους αναγκάζει πολλά πιστωτικά ιδρύματα να μειώνουν τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών τους.

Η αύξηση των αμοιβών έγινε σε ένα έτος που οι τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα – ρεκόρ στις ΗΠΑ για διάφορα αδικήματα – από την παραπλανητική πώληση στεγαστικών δανείων έως την παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ (κατά χωρών). Οι 15 τράπεζες πλήρωσαν πέρυσι 48 δισ. δολάρια σε πρόστιμα έναντι 30 δισ. δολαρίων που κατέβαλαν το 2012, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times. Ωστόσο, η αύξηση των αμοιβών των τραπεζιτών συνέπεσε με μία μέση αύξηση των κερδών των τραπεζών κατά 46% το 2013 και την ισχυρή επίδοση των μετοχών τους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της εταιρείας Equilar έχουν συμπεριλάβει στις αποδοχές των τραπεζιτών τους βασικούς μισθούς, τα μπόνους σε μετρητά και διάφορα άλλα επιδόματα. Έχουν συμπεριλάβει, επίσης, τις αμοιβές σε μετοχές που χορηγήθηκαν το 2013, ορισμένες από τις οποίες δόθηκαν ως ανταπόδοση για την επίδοση του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι «λύκοι» της Wall Street

Τα «golden boys» της Wall Street δεν καταλαβαίνουν από κρίση

Η JP Morgan «χρυσώνει» το αφεντικό της

Σοκ στη BNP Paribas: To πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια