FT: Αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα- Ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα

FT: Αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα- Ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα

Την έξοδος της Ελλάδα στις αγορές, καθώς κι ότι το νέο ελληνικό ομόλογο είναι περιζήτητο σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

«H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με ένα νέο 5ετές ομόλογο, από τα οποία περίπου τα μισά προήλθαν από επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογά της που έληγαν το 2019 και οι οποίοι συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με τμήμα της νέας έκδοσης, προσθέτει η εφημερίδα. Οι επενδυτές αυτοί πληρώθηκαν τα ομόλογά τους στο 102,6% της ονομαστικής τιμής τους, που αντιστοιχεί σε ένα πριμ 40 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση της έκδοσης καθορίσθηκε στο 4,625%, χαμηλότερα από την αρχική κατεύθυνση για απόδοση 4,8% που είχε δοθεί από τους τραπεζίτες. «Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η απόδοση των υφιστάμενων πενταετών ελληνικών ομολόγων έκανε ράλι και η απόδοσή του υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 3,1% αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν ότι οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «στο συμφέρον όλων», επειδή θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κρίσης της Ευρωζώνης όταν λήξει το πακέτο στα μέσα του 2018, δήλωσε ο Nicholas Wall, της Old Mutual Global Investors.

Έχουν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη «να κάνει ό,τι χρειαστεί» για να διαφυλάξει το ευρώ. Δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί άλλοι καλύτεροι τρόποι για να σηματοδοθεί αυτή η επέτειος από την πετυχημένη έκδοση ομολόγου της Ελλάδας, της χώρας που αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σημειώνεται στο άρθρο.

Καλοδεχούμενη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, η έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ είναι ένα δοκιμαστικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους FT, που ίσως λέει πολλά για τις αποδόσεις που αναζητούν οι επενδυτές όπως και για την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές (η απόδοση του 4,625% του νέου ομολόγου είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ό,τι φαίνεται, δεδομένης της αρνητικής απόδοσης του γερμανικού 5ετούς ομολόγου, σημειώνεται στο άρθρο). Ωστόσο, είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να εορταστεί.

Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο. Η χθεσινή εξέλιξη υποδηλώνει επίσης, σύμφωνα με τους FT, ότι οι επενδυτές πείθονται ολοένα και πιο πολύ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις και ότι, παρά τα πολιτικά εμπόδια, οι πιστωτές εν τέλει θα συναινέσουν στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται για να τεθούν σε μια βιώσιμη πορεία τα οικονομικά της χώρας. Η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι ένα σημαντικό βήμα εάν η Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Θα ήταν επίσης μια προϋπόθεση για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ευελπιστεί η Αθήνα.

FAZ: Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: Η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).

Η FAZ αναφέρεται επίσης στα γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου του την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει στην ανταπόκρισή του το Reuters.

«Είναι πολύ θετικό ότι πέτυχαν απόδοση κάτω από 5%. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται μόνη της», σχολίαζε ο Luis Gargour της επενδυτικής LNG Capital. Ενώ στην ίδια ανταπόκριση γίνεται υπόμνηση μιας παλαιότερης δήλωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η διάθεση του ομολόγου συμβολίζει επίσης, την ανάκαμψη της ευρωζώνης στο σύνολό της, πέντε χρόνια μετά τη δέσμευση του Μ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οικονομία».

Στην εφημερίδα Guardian διαβάζουμε ανάλυση της J. Mckeown της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία «η σημερινή απόπειρα πήγε αρκετά καλά καθώς η χώρα δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από το 2014». Επιπλέον, «η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ήταν η κατάλληλη καθώς είχε ήδη σημειωθεί μείωση του κόστους δανεισμού εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των ενδείξεων για ανάκαμψη».

«Αυτή τη φορά έγινε. Αν και υπήρχαν φήμες εδώ και πολλές βδομάδες, η Ελλάδα κατάφερε σήμερα την πρώτη της έξοδο στις αγορές, τα τελευταία επτά χρόνια, με εξαίρεση άλλη μία το 2014», σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. «Πρόκειται για μία άσκηση επιτυχημένης πολιτικής επικοινωνίας», σημειώνει ο Christopher Dembik της Saxo Bank. «Πρόκειται για ένα καλό αποτελέσμα μετά από τις τόσες αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Ελλάδα», σχολίασε ο οικονομολόγος Eric Dor.

Les Echos: Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Les Echos φιλοξενείται άρθρο του Guillaume Benoit με τίτλο: «Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές». Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «H ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς. Η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα.

Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές (…) Το εγχείρημα έχει συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί ως προς το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα. Για την Κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό συνιστά μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι πραγματική και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα».

Γαλλία: «Η Ελλάδα επέτυχε την επιστροφή της στις αγορές» γράφει η Le Monde

Το επιτόκιο 4,625% είναι κατώτερο αυτού των δύο εκδόσεων το 2014, πράγμα που αποτελεί ακόμα ένα θετικό στοιχείο για τον πρωθυπουργό. Αντίθετα προκάλεσε μια ζήτηση 6,5 δισ. από τους επενδυτές, που είναι μικρότερη από αυτήν το 2014 που έφθασε τα 20 δισ., σημειώνει η Le Monde.

« Ο Α. Τσίπρας είχε ανάγκη αυτήν την επιτυχία για να πείσει τον λαό ότι ύστερα από τα χρόνια λιτότητας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τα πράγματα γίνονται εκ νέου κανονικά για την Ελλάδα» σχολιάζει ο Έλληνας οικονομολόγος Γιάννης Κουτσομίτης.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα» είναι το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν, με έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις τελευταίες μέρες, οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές» σημειώνει η Μοντ, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στην επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Στο «τεράστιο ελληνικό χρέος» αναφέρεται στη συνέχεια το δημοσίευμα, και στον αρνητικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μελλοντικά εάν δεν γίνει βιώσιμο.

«Μετά τη χθεσινή επιτυχία, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει δύο νέες εξόδους στις αγορές πριν από το μεγάλο βήμα τον Αύγουστο του 2018. Πέρα από αυτήν την ημερομηνία όμως, θα προστρέξουν άραγε οι επενδυτές να δανείσουν την Αθήνα και μάλιστα με λογικά επιτόκια; Τίποτα δεν είναι σίγουρο» λέει η Μοντ.

Ο δε οικονομολόγος της Saxo Bank Κρίστοφερ Ντέμπικ (Dembik)εκτιμά ότι «με δεδομένες τις ανάγκες της Ελλάδας για 19 δις το 2019, είναι ελάχιστα πιθανό ( να προστρέξουν οι επενδυτές), εκτός εάν αποφασίσουν οι πιστωτές να ελαφρύνουν το τεράστιο χρέος του ελληνικού χρέους που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ»