Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία: Πώς κρίνουν τη Σύνοδο Κορυφής οι τρεις μεγάλοι της ΕΕ

Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία: Πώς κρίνουν τη Σύνοδο Κορυφής οι τρεις μεγάλοι της ΕΕ
epa06043234 (L-R) French President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel and Britain's Prime Minister Theresa May speak with each other at the start of a European Council meeting in Brussels, Belgium, 22 June 2017. European heads of states and governments gather for a two-days European Council meeting on 22 and 23 June which will mainly 'focus on the ongoing efforts to strengthen the European Union and protect its citizens through the work on counterterrorism, security and defence, external borders, illegal migration and economic development', the European Councils said in a press release. EPA/OLIVIER HOSLET

Λίγο μετά το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων του Brexit, Μέρκελ και Μακρόν προσπαθούν να δείξουν όσο πιο ενωμένοι από ποτέ.

 

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έστειλε ένα μήνυμα νέας αισιοδοξίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της συνόδου, προσθέτοντας πως κρίσιμη σημασία για την επιτυχία της είχε η προετοιμασία της από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της και πως η έξοδος της Βρετανίας δεν μπορεί να συσκοτίσει αυτή την ανάγκη.

Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έδωσε στους ευρωπαίους ηγέτες μια αισιόδοξη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ βασίζεται σε κοινές αξίες και πρόσθεσε πως, αν κάποιος βλέπει ότι οι αξίες αυτές παραβιάζονται, πρέπει να το λέει.

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων εντός της ΕΕ και πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Μακρόν: Όταν Γαλλία και Γερμανία μπορούν…

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την σύνοδο κορυφής πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία ομιλούν με την ίδια φωνή, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Ευρώπη είναι η καλύτερη προστασία από τις μεγάλες προκλήσεις, από την τρομοκρατία μέχρι τη μετανάστευση και το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, αλλά όλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινή, αλλά θα συνεχιστεί και γι’ αυτό απαιτείται μια μακροπρόθεσμη απάντηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρώπη θα είναι αφελής και ότι θα υπερασπιστεί τους κανόνες και θα εξαφαλίσει ότι θα γίνονται σεβαστοί.

Ο Μακρόν τόνισε ακόμη πως χρειάζεται «πραγματική αμοιβαιότητα» στις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

«Άμυνα» από Μέι για τις προτάσεις της για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπεραμύνθηκε των προτάσεών της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία, υποστήριζοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν θετικά, ενώ σημείωσε ότι η ίδια θέλει να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο της ΕΕ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να συνεχιστούν με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, όπως ακριβώς έγινε κατά την έναρξή τους στις αρχές της εβδομάδας.

“Επιμένω στην άποψη ότι πρόκειται για μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση και ας είμαστε ξεκάθαροι σε όσα λέμε: εκείνοι οι πολίτες από τις χώρες της ΕΕ που ήλθαν στη Βρετανία και έφτιαξαν τις ζωές τους και τα σπίτια τους στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν και εμείς θα εγγυηθούμε τα δικαιώματά τους στη Βρετανία” τόνισε η Τερέζα Μέι.

“Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της πρότασής (μας) και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το ζήτημα αυτό θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση” είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμη: Το πλάνο της Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία