Για «σαθρό ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης» μίλησε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

Για «σαθρό ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης» μίλησε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

 Ο πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ παρέδωσε υπόμνημα στον Αντώνη Σαμαρά ενόψει της ΔΕΘ.

«Η Ελλάδα πληρώνει το κόστος ενός σαθρού μοντέλου ανάπτυξης που στηρίχτηκε αποκλειστικά στην αύξηση της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης» ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μίχαλος παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπόμνημα με τις θέσεις και τις απόψεις της επιμελητηριακής κοινότητας για την οικονομία, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα, όλες οι ελπίδες ανάκαμψης στηρίζονται στην ανάδειξη ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος, με κινητήριο δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. Για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να διασφαλιστούν μια σειρά από προϋποθέσεις όπως η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος, η επιτάχυνση της υλοποίησης μιας σειράς μεγάλων έργων, η επιτάχυνση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Είναι αυτονόητο ότι όλες αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν σε περιβάλλον σταθερότητας και ομαλότητας. Είναι ανάγκη, τόσο τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, να επιδείξουν την υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και τη σύνεση που απαιτούν οι περιστάσεις», σχολίασε ο κύριος Μίχαλος.

Διαβάστε ακόμη: Μίχαλος: Δυσοίωνο το μέλλον των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Μίχαλου μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ
«Η σοβαρή παράμετρος του αδειοδοτικού πλαισίου σχετίζεται με τα ζητήματα της Επιχειρηματικής Χωροθεσίας και της ταχύτητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αδειοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων, χωρίς την ύπαρξη των οποίων η μεταποίηση (και ο τριτογενής τομέας) θα συνεχίσουν να “αναπτύσσονται”, χωρίς δική τους ευθύνη, ημιπαράνομα, μέσα σε ένα υποβαθμισμένο και ανεπαρκέστατο επιχειρηματικό και χωροταξικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι, ότι η παράμετρος της Επιχειρηματικής Χωροθεσίας και των ριζικών αλλαγών που πρέπει να συντελεσθούν σ’ αυτήν, θέτει στο κέντρο προσοχής της ΚΕΕ και τις προγραμματιζόμενες πολιτικές του ΥΠΕΚΑ».

Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την εξέλιξη και τους στόχους ριζικού εκσυγχρονισμού της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Σαμαρά-παραγωγικών φορέων εν όψει ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ πρόσθεσε ότι «οι ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν τις ήδη εκπεφρασμένες προθέσεις του, για μια ουσιαστική τομή στις θεσμικές διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ισόρροπων, δημιουργικών και αποτελεσματικών σχέσεων μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και διοίκησης.

Ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατάρτιση Οδικού Χάρτη Αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, διακρίνεται θετικά για το εύρος, την πληρότητα και τη μεθοδικότητα που ακολουθείται και ταυτόχρονα αναδεικνύει το βάρος της διαδικασίας και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, γεγονός που αιτιολογεί απόλυτα την ανάγκη ανάληψης κεντρικής κυβερνητικής ευθύνης για τις αδειοδοτήσεις, με αναφορά και υποχρεώσεις που διαχέονται σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία.

Διαβάστε ακόμη: Χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. ευρώ για το 2015

Όσον αφορά στη γενική στρατηγική που υιοθετείται για τη μεταφορά του βάρους και της ευθύνης αδειοδότησης στην Επιχείρηση και σε πιστοποιημένους φορείς της Ιδιωτικής Οικονομίας, η ΚΕΕ θα συμβάλλει σημαντικά προσκομίζοντας ιδέες και τεκμηριωμένες προτάσεις και είναι έτοιμη να χαιρετήσει το γεγονός αν αυτό καταστεί θεσμός και πραγματικότητα, ενάντια στα κάθε λογής συμφέροντα και αντιδράσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν.

Παρακολουθούμε και θα παρακολουθούμε εντατικά τις εξελίξεις και ελπίζουμε, ότι η πολιτική βούληση, έστω και αν αναπτύχθηκε υπό την πίεση των δυσμενών εξελίξεων των τελευταίων ετών, υποστηριζόμενη από την αναγκαία τεχνοκρατική υποδομή, θα μετασχηματιστεί χωρίς ταλαντεύσεις και καθυστερήσεις σε θεσμική ανακατάταξη και επαναθεσμοθέτηση του ισχύοντος καθεστώτος αδειοδότησης που ταλαιπωρεί την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη χρόνια τώρα.

Ειδικότερα επισημαίνεται η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση της αρμοδιότητας αδειοδότησης από τα Επιμελητήρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας