Γιατί οι CEO δε μπορούν να ισορροπήσουν μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;

Γιατί οι CEO δε μπορούν να ισορροπήσουν μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;

Ο Έλον Μασκ και άλλοι πασίγνωστοι CEOs που κατηγορήθηκαν ότι δεν δίνουν δεκάρα για τις οικογένειες των υπαλλήλων τους.

Ο ιδρυτής της Tesla έχει συνηθίσει να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα, αλλά αυτή τη φορά βρέθηκε για τους λάθος λόγους. Σύμφωνα με όσα γράφει στο βιβλίο «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future» ο συγγραφέας Ashlee Vance, ο Μασκ κατσάδιασε με άσχημο τρόπο έναν υπάλληλό του όταν εκείνος απουσίασε από μια σημαντική συνάντηση της εταιρείας για να παρευρεθεί στη γέννηση του παιδιού του.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Μασκ του έστειλε το ακόλουθο email: «Δεν υπάρχει δικαιολογία. Είναι βαθύτατα απογοητευμένος. Πρέπει να ορίσεις τις προτεραιότητές σου. Εμείς εδώ αλλάζουμε τον κόσμο και γράφουμε ιστορία. Διάλεξε αν θα αφοσιωθείς σε αυτό ή όχι».

Ο Μασκ διέψευσε κατηγορηματικά αυτή την αναφορά, όμως δεν έχει διαψεύσει άλλες προηγούμενες, όπως τότε που, απαντώντας στα παράπονα ενός υπαλλήλου του ότι εργάζεται υπερβολικά πολλές ώρες, είπε «θα έχεις όσο χρόνο θέλεις να βλέπεις τους δικούς σου όταν χρεοκοπήσουμε».

Δεν είναι μόνος του. Και άλλοι CEOs έχουν κατηγορηθεί για ανάλογη συμπεριφορά.

Πρώτος ο Henry Juskiewicz, CEO της Gibson Guitar, όταν ένας υπάλληλος ζήτησε μία έξτρα ημέρα άδειας σε εκείνη της αργίας των Ευχαριστιών. Του απάντησε με ένα email, που κοινοποιήθηκε και σε άλλα στελέχη, το οποίο ξεκινούσε με ένα ξερό «ΟΧΙ» και συνέχιζε: «Δεν μπορείς να παίρνεις τριήμερα, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Είστε ηγέτες και αυτές οι μέρες είναι εργάσιμες. Οι ηγέτες πρέπει να είναι στις θέσεις τους και να κάνουν τη δουλειά τους. Όποιος δεν το κάνει δείχνει ανευθυνότητα και αδιαφορία για τους γύρω του».

Ο Juskiewicz εξήγησε αργότερα ότι αυτή η απάντηση απευθυνόταν σε υπάλληλο ο οποίος έκανε κατάχρηση των αδειών του.

Η Μαρίσα Μάγιερ, CEO της Yahoo, κατάργησε εντελώς την εργασία από το σπίτι για τους υπαλλήλους της, ακόμα και σε εκείνους που ήταν νέοι γονείς και είχαν συμφωνήσει σε αυτό με την εταιρεία, ακόμα και σε εκείνους που το telecommuting ήταν μέρος της συμφωνίας τους για να έρθουν να δουλέψουν στη Yahoo. H οδηγία ήταν «ή συμφωνείτε ή παραιτείστε». Η Μάγιερ έχει δηλώσει πως η κίνηση αυτή ήταν προς το συμφέρον της εταιρείας και ότι η συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων βελτιώθηκε εντυπωσιακά.

Το 2006 η Best Buy εγκαινίασε το Results Only Work Environment (ROWE), βασική έννοια του οποίου ήταν ότι δεν μας ενδιαφέρει πού και πώς γίνεται η δουλειά, αρκεί να γίνεται. Όμως το 2013 ανέλαβε CEO ο Hubert Joly που εξαφάνισε σε μια νύχτα το ROWE και υποχρέωσε τους πάντες να δουλεύουν στα γραφεία σε καθορισμένο ωράριο.

Πολλοί έχασαν την ευελιξία στο ωράριό τους, αλλά οι μέτοχοι πίνουν νερό στο όνομα του Joly αφού η Best Buy σημειώνει φέτος συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Όταν ο John Dickson, πρόεδρος της τράπεζας Frontier Financial Corp, αρνήθηκε να ακυρώσει μια εβδομάδα διακοπών με την οικογένειά του, ο CEO της τράπεζας τον απέλυσε.

Η Frontier βρισκόταν σε κρίση, με τις ελεγκτικές αρχές να την απειλούν με υποχρεωτική εξαγορά αν δεν βελτίωνε τα assets της. Ο CEO Patrick Fahey δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως η εταιρεία βρισκόταν στη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας της και το να πάει διακοπές ο πρόεδρος ισοδυναμούσε με το να εγκαταλείπει ο καπετάνιος το πλοίο. Για την ιστορία, η Frontier δεν σώθηκε.