Γιατί η Fed αύξησε τα επιτόκια μετά από μια δεκαετία

Γιατί η Fed αύξησε τα επιτόκια μετά από μια δεκαετία
epaselect epa05071488 Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, Janet Yellen, holds a news conference following the 15-16 December 2015 Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 16 December 2015. Yellen announced that the Federal Reserve is hiking its benchmark interest rate by 0.25 per cent, tightening monetary policy after maintaining an unprecedented near-zero rate since December 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo:

Τι ήταν αυτό που οδήγησε την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα να πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Σε μια κίνηση που επισπεύσθηκε λόγω μιας συνεχώς βελτιούμενης αγοράς εργασίας και μιας μετριοπαθούς οικονομικής ανάπτυξης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών στις ΗΠΑ αποφάσισε να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας), από το μηδέν όπου βρίσκονταν πρακτικά.

Η τελευταία φορά που η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού ήταν πριν την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2006, στην αρχή της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους.

«Δεδομένων των οικονομικών προοπτικών και του χρόνου που απαιτείται μέχρι οι δράσεις πολιτικής να επηρεάσουν τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος-στόχο των ομοσπονδιακών επιτοκίων στο ¼ με ½ τοις εκατό» δήλωσε η Επιτροπή.

Η προχθεσινή κίνηση προέκυψε ύστερα από μήνες εικασιών ως προς το πότε θα δρούσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Fed τον Σεπτέμβρη να αφήσει τα επιτόκια ανέγγιχτα εν μέσω ανησυχιών σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία.

Στις ΗΠΑ, η εικόνα της απασχόλησης έχει βελτιωθεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, με τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας να αγγίζει τις 218.000 μηνιαίως, κατά μέσο όρο. Και ο δείκτης πληθωρισμού CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, βρέθηκε εντός του στόχου του 2% τον Νοέμβριο.

Αν και η Fed νοιώθει την πίεση να αυξήσει τα επιτόκια σε ιστορικά ομαλά επίπεδα, δεν χρειάζεται να το κάνει με έναν επιταχυνόμενο ρυθμό. Σε μια ομιλία της νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γιέλεν προειδοποίησε ότι «μια απότομη σύσφιξη κινδυνεύει να οδηγήσει σε αποδιοργάνωση τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση».

«Αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι το πρώτο κομμάτι μιας διαδρομής που θα καταλήξει να είναι η ‘χαλαρότερη σύσφιξη’ στη σύγχρονη ιστορία της Fed» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν.