Γιατί η φετινή ΔΕΘ είναι διαφορετική: Οι υψηλές προσδοκίες και το στοίχημα της τεχνολογίας

Γιατί η φετινή ΔΕΘ είναι διαφορετική: Οι υψηλές προσδοκίες και το στοίχημα της τεχνολογίας

Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις θα δώσουν το παρών, με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα.

Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη καθώς τις επόμενες ημέρες ανοίγει και επίσημα τις πύλες της η 83η ΔΕΘ (8 – 16 Σεπτεμβρίου), στην οποία σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος αναμένεται να δώσει το «παρών». Τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ γεγονός που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες, καθώς αποτελεί μια χώρα πρωτοπόρο σε θέματα επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας. Η αμερικανική συμμετοχή θα αριθμεί 55 περίπτερα με πάνω από 60 εταιρείες και φορείς, έτοιμους για networking με Έλληνες επιχειρηματίες.

«Φέτος θα είναι η καλύτερη ΔΕΘ των τελευταίων δεκαετιών. Το εκθεσιακό κέντρο έχει γεμίσει και η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αριθμό ξεπερνά τις 1500! Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τεχνολογία και την καινοτομία, ενώ για πρώτη φορά σε Ελλάδα και Βαλκάνια θα υπάρξουν εκθέματα που παρουσιάζουν το ψηφιακό αύριο», αναφέρει στο fortunegreece.com, ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ.

Εξηγεί πως η επιλογή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μια συνέργεια που συζητούσαν εδώ και δύο χρόνια καθώς αποτελούν αναμφίβολα έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο αλλά και πιθανό επενδυτή για την Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε με την Ρωσία και την Κίνα και φέτος στο επίκεντρο θα είναι η Αμερική. Για την 84η ΔΕΘ έχουμε ήδη κλείσει την Ινδία και έχουμε δρομολογήσει τις κινήσεις μας έως και το 2020», αποκάλυψε ο κ. Ποζρικίδης.

Η ειδοποιός διαφοράς της φετινής ΔΕΘ από τις προηγούμενες έγκειται, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, στο ότι για πρώτη φορά λαμβάνεται πρωτοβουλία ψηφιακής πολιτικής, όπου σε συνδυασμό με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Google και Microsoft, θα παρουσιαστούν καινοτόμες ιδέες, που θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Η Θεσσαλονίκη έχει πλημμυρίσει με κόσμο και η πληρότητα ξεπερνά το 90%.  Όποιος ψάξει τελευταία στιγμή για κατάλυμα θα βρει εξωφρενικές τιμές σε απίθανα μέρη» τονίζει ο κ. Ποζρικίδης προσθέτοντας πως σε επίπεδο επισκεψιμότητας όλα συνηγορούν ότι η φετινή διοργάνωση θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών. « Το 2012 είχαμε 80.000 επισκέπτες, το 2017 όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα, ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τις 263.000 και εκτιμούμε ότι φέτος το νούμερο αυτό θα το ξεπεράσουμε».

Το αμερικάνικο στίγμα

Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft και iSquare (ο επίσημος διανομέας της Apple) δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από μια διοργάνωση που φέρει αμερικάνικο αέρα.

Η Microsoft αναμένεται να παρουσιάσει σε ειδικό θάλαμο τα «Microsoft Hololens», τον πρώτο αυτοτελή, ολογραφικό υπολογιστή, που  επιτρέπει στον χρήστη να ασχολείται με το ψηφιακό του περιεχόμενο και να αλληλεπιδρά με ολογράμματα στον κόσμο γύρω του (mixed reality).

Παρούσα θα είναι και η Office Line, μέσα από το περίπτερο της Microsoft, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών. Ειδικότερα, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου ο CEO της Office Line, Παναγιώτης Κουρής θα απευθύνει ομιλία για τον πρωτεύοντα ρόλο των τεχνολογιών cloud στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Οργανισμών, καθώς και για τις αυξημένες απαιτήσεις υψηλής διαθεσιμότητας IT υποδομών που παρουσιάζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στις ημέρες μας, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Η ομιλία του με τίτλο “Digital Transformation, the only way for a successful business” θα εστιάσει στην αξιοποίηση όλων των σύγχρονων κι ενδεδειγμένων τεχνολογιών cloud που αυξάνουν την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των ΙΤ υποδομών, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα των χρηστών και ενοποιούν επιτυχώς τυχόν απομακρυσμένες ΙΤ υποδομές σε ένα ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης, προς όφελος της συνολικής απόδοσης της επιχείρησης.

Προτάσσοντας την οικολογική της συνείδηση η Coca Cola θα δείξει στους παρευρισκόμενους πώς τα πλαστικά απόβλητα μετατρέπονται σε παγκάκια, παιχνίδια κ.ο.κ. για παιδικές χαρές με 3-D printing, ενώ η Google θα παρουσιάσει εφαρμογή του Google Map που θα αφορά τη Θεσσαλονίκη και το Google Art & Culture στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ελληνικά μουσεία και εκθέματα.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι επίσης για να ενημερώσουν το ελληνικό κοινό. Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι και η Caesars Entertainment Corporation, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ, που διαχειρίζεται πάνω από 50 καζίνο και ξενοδοχεία και η κορυφαία στον κόσμο εταιρεία IT και δικτύωσης CISCO κ.ά.

«Να μην παρασυρθούμε από το πνεύμα παροχολογίας»

Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και δημιουργία ενός πλαισίου κατάλληλου για την προσέλκυση επενδύσεων ζητά ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ένας εκ των φορέων που θα δώσουν το παρών στη ΔΕΘ.

«Από τη στιγμή που βγήκαμε από το μνημόνια, πρέπει μόνοι μας πια να  εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ και οι θέσεις εργασίας, αλλά και να έρθουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στη χώρα». Επισημαίνει πως χρειάζεται μία τομή στο φορολογικό σύστημα με ταυτόχρονη μείωση των εισφορών διότι πλέον φόροι και εισφορές απομυζούν το 70% του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών.

Εξίσου όμως σημαντική κρίνεται και  η επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα. «Έχουμε αναλάβει μεγάλες υποχρεώσεις έως το 2060 και στόχος είναι να δημιουργήσουμε αντίμετρα σε αυτά που έρχονται. Η αλήθεια είναι πως με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για να μπορέσει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα, όμως εάν προβούμε γρήγορα στην σωστές κινήσεις θα έρθουν άμεσα ξένες επενδύσεις» επισημαίνει ο κ. Κόλλιας.

Καταλήγει λέγοντας πως κάθε χρόνο στη ΔΕΘ όλοι περιμένουν με αγωνία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, όπως τονίζει, θα πρέπει να μην παρασυρθούμε από το πνεύμα παροχολογίας που έρχεται πριν από τις εκλογές και να εστιάσουμε στην ουσία.  Αναγνωρίζει πάντως πως ο εν λόγω θεσμός αποτελεί μια ευκαιρία για συνεύρεση των επιχειρήσεων και τη σύναψη συνεργασιών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη:

Η «Ψηφιακή Ελλάδα» με περισσότερες από 100 startups στη ΔΕΘ