Γιατί η Google ρίχνει πάνω από μισό δισ. δολάρια στην Κίνα

Γιατί η Google ρίχνει πάνω από μισό δισ. δολάρια στην Κίνα
epa06052507 The Google logo is seen on its office building in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Το ψηφιακό εμπόριο.

 

Το ποσό των 550 εκατ. δολαρίων αποφάσισε να επενδύσει η Google στην ιστοσελίδα JD.com, το δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό εμπορικό κατάστημα της Κίνας.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών προβλέπει ότι η Google θα λάβει 27 εκατ. μετοχές Α κλάσης, οι οποίες αποτελούν λιγότερο από 1% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

Εκτός από την επένδυση σε ρευστό, η Google αναλαμβάνει την εμπορική προώθηση προϊόντων της JD.com στις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες, καθώς και μια αμοιβαία συμφωνία ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους τομείς της ανάλυσης αγοράς, των logistics, και της διαχείρισης αποθεμάτων.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ευθεία απάντηση στην κυριαρχία της Alibaba, την οποία η Google με την JD.com επιθυμούν να «διεμβολίσουν» για να καταλάβουν μερίδιο των ασιατικών αγορών. Από την άλλη, η Google επιχειρεί να πάρει μέρος της τεράστιας αγοράς της Amazon, και να ανακτήσει τα πρωτεία των αναζητήσεων προϊόντων στο διαδίκτυο.

Μεγάλο ζήτημα που, ίσως, απειλεί την ίδια τη συμφωνία είναι η εμπορική κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η συνεργασία Google και JD.com αφήνει ανοιχτό ένα εμπορικό κανάλι μεταξύ των δύο χωρών, ενώ την ίδια ώρα η πρόσβαση της αμερικανικής εταιρείας στην Κίνα παραμένει προβληματική, εξαιτίας των αυστηρών ελέγχων του κινεζικού διαδικτύου από την κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή, από πλευράς Google, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης της εταιρείας στις τεράστιες ασιατικές αγορές. Η συμφωνία με την JD.com έρχεται την ώρα που έχουν ήδη ξεσπάσει φήμες για επέκταση και στην Ινδία, μέσω της συνεργασίας με την ιστοσελίδα e-commerce, Flipkart. Και στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται επίσης η JD.com, σε μια προσπάθεια να προφτάσει την γιγαντιαία επέκταση της Alibaba.