Γιατί η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής είναι τόσο ανησυχητική

Γιατί η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής είναι τόσο ανησυχητική

Ο ρόλος της NSA και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την επιθετική ψηφιακή πολιτική των κρατών.

Μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση την προηγούμενη Παρασκευή έσπειρε την ανησυχία ως προς το κατά πόσο η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (η γνωστή NSA) και οι υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών συχνά συγκεντρώνουν ευπάθειες λογισμικού για επιθετικούς σκοπούς, αντί να ειδοποιούν άμεσα τις εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τέτοια προβλήματα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί ασφαλείας, κάποια εργαλεία παραβίασης δεδομένων που πιστεύεται ότι ανήκουν στην NSA και διέρρευσαν διαδικτυακά τον περασμένο μήνα φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αιτία μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης που έπληξε την Ευρώπη και άλλες περιοχές.

Οι ερευνητές φοβούνται ότι τα πανίσχυρα κυβερνο-όπλα της γνωστής υπηρεσίας πληροφοριών έχουν κλαπεί και πλέον χρησιμοποιούνται από χάκερ για ύποπτους σκοπούς.

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα προστατευτούμε από τη μαζική κυβερνοεπίθεση της 12ης Μαΐου

Και προσθέτουν ότι η τεράστιας κλίμακας επίθεση αντανακλά μια λανθασμένη προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επιλέγουν να αφιερώνουν περισσότερους πόρους στην επίθεση παρά στην άμυνα. Η πρακτική αυτή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, καθιστά το διαδίκτυο λιγότερο ασφαλές.

Το 90 τοις εκατό του συνόλου των δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης που αφορούν προγράμματα κυβερνοασφάλειας σχετίζονται με επιθετικές προσπάθειες, όπως π.χ. η υποκλοπή πληροφοριών και η παρακολούθηση επικοινωνιών, όπως δήλωσαν στο Reuters ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Αυτές οι επιθέσεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι ευπάθειες θα τύχουν εκμετάλλευσης όχι μόνο από τις υπηρεσίες ασφαλείας μας, αλλά και από χάκερ και εγκληματίες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Πάτρικ Τούμεϊ, στέλεχος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Διαβάστε ακόμη: Η Microsoft «κατσαδιάζει» τις κυβερνήσεις για τα απροστάτευτα στους χάκερς συστήματά τους

Η NSA δεν δέχθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Την Παρασκευή, ολόκληρα νοσοκομεία στην Αγγλία ακύρωσαν χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις αφότου τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών τους μολύνθηκαν με το ‘ransomware’, το οποίο κλειδώνει τα δεδομένα ενός κομπιούτερ και απαιτεί από τον χρήστη να πληρώσει από 300 έως 600 δολάρια για να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση σε αυτά.

Η εταιρεία κατασκευής λογισμικού ασφαλείας Avast δήλωσε ότι παρατήρησε 57.000 περιστατικά μόλυνσης από το κακόβουλο λογισμικό σε 99 χώρες. Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ταϊβάν είναι οι τρεις κορυφαίοι στόχοι αυτών που κρύβονται πίσω από την επίθεση.

Διαβάστε ακόμη: Ξανά σε λειτουργία τα εργοστάσια της Renault μετά την κυβερνοεπίθεση «WannaCry»