Γιατί η τιμή του Bitcoin έχει εκτοξευτεί τόσο πολύ

Γιατί η τιμή του Bitcoin έχει εκτοξευτεί τόσο πολύ

Οι λόγοι πίσω από τη θεαματική αύξηση της τιμής του ψηφιακού νομίσματος.

του Ντέιβιντ Μόρις

Ένα Bitcoin άξιζε 455 δολάρια τον Μάιο του 2016. Την περασμένη εβδομάδα άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 1.800 δολαρίων. Η ετήσια απόδοσή του έχει ξεπεράσει το απίστευτο 286%, βάσει στοιχείων του CoinMarketCap.

Όπως και στα περισσότερα στοιχεία ενεργητικού, έτσι και στην περίπτωση του Bitcoin η ερμηνεία της ανόδου του είναι περισσότερο …τέχνη παρά επιστήμη. Η τιμή του Bitcoin συνδέεται θεμελιωδώς με τον αριθμό των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Όμως, αυτή τη στιγμή η τιμή του τροφοδοτείται περισσότερο από κερδοσκόπους, οι οποίοι ποντάρουν στην πεποίθηση ότι το νόμισμα θα καταστεί ακόμα πιο δημοφιλές στο μέλλον. Και οι θετικές ειδήσεις από το συγκεκριμένο μέτωπο είναι πάρα πολλές, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Bitcoin πλέον γίνεται δεκτό με πολύ περισσότερο σεβασμό από τις εποπτικές αρχές. Η τελευταία αύξηση της τιμής του Bitcoin συνέπεσε με κάποια θετικά σχόλια στα οποία προέβη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι. Στις αρχές Απριλίου, η Ιαπωνία ενέκρινε το Bitcoin ως μια νόμιμη μέθοδο πληρωμής, ενώ και οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη χρήση του Bitcoin εν μέσω αυστηρών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Επιπλέον, υπάρχουν και θετικοί εσωτερικοί δείκτες. Η βασική ώθηση στην τιμή του Bitcoin προέρχεται από μια συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος ώστε να μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες συναλλαγές. Αν και η προσπάθεια είναι κάπως στάσιμη αυτή την περίοδο εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων, κάποιοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, όπως η εφαρμογή μιας νέας λύσης στο σύστημα LiteCoin, το οποίο είναι κλώνος του Bitcoin.

Η άνοδος του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο θα επιτευχθεί η σύνδεση των θεσμικών επενδυτών μαζί τους. Η αλήθεια είναι ότι, αν και venture capitalists έχουν επενδύσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, τα νομίσματα δεν καλύπτουν τα ρυθμιστικά πρότυπα ώστε κι άλλα πιο παραδοσιακά funds να επενδύσουν σε αυτά. Αν εγκριθεί κάποτε η πρόταση για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια Bitcoin, τότε το εν δυνάμει σώμα των επενδυτών στο Bitcoin θα αυξηθεί ραγδαία μονομιάς.

Σε κάθε περίπτωση, το Bitcoin παραμένει βραχυπρόθεσμα ένα επισφαλές στοιχείο – ας μην ξεχνάμε ότι στα τέλη του 2013 άγγιξε τα 1.100 δολάρια προτού καταβαραθρωθεί στα 200 δολάρια στα μέσα του 2015. Επίσης, μια σοβαρή τάση που κάθε επενδυτής πρέπει να λάβει υπόψη του είναι η έλευση μιας σειράς ανταγωνιστών προς το Bitcoin, όπως το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί εξίσου τον τελευταίο μήνα. Είναι πιθανό ότι το Ethereum ίσως περικόψει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του Bitcoin.