Γιατί το Eurogroup δεν «ξεκλείδωσε» το ζήτημα της πρώτης κατοικίας

Γιατί το Eurogroup δεν «ξεκλείδωσε» το ζήτημα της πρώτης κατοικίας
epa07429044 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Austrian Finance Minister Hartwig Loeger (3-L) stand together with participants prior to the Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 11 March 2019. According to the agenda of the European Commission the Eurogroup will be informed on the main findings of the 2nd enhanced surveillance mission to Greece and will discuss the housing markets in the eurozone. Others are not identified. EPA/OLIVIER HOSLET

Τα «αγκάθια» του ΔΝΤ, οι ελάχιστες δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα και ο παράγοντας ΔΝΤ – Γερμανία.

 

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την πορεία της νέα ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας, αναβάλλοντας προσωρινά την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για τον επόμενο μήνα, χωρίς όμως να κρατήσουν δημοσίως σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Όπως είπαν μετά το τέλος της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, του Eurogroup, και του ESM, υπάρχει μεν πρόοδος για την τελική ρύθμιση, όμως ακόμη χρειάζεται δουλειά για να φτάσουμε σε μια οριστική λύση που θα συμβάλλει σημαντικά στο γενικότερο σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί και ο συνήθως αυστηρός Κλάους Ρέγκλινγκ, θεώρησαν ότι οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και το θέμα θα λήξει μέχρι το επόμενο EwG στις 25 Μαρτίου, σε τεχνικό επίπεδο.

Όπως ανέφεραν πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς πυλώνες του πλαισίου και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Αυτές, όπως διαφαίνεται, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.

Για να οριστικοποιηθεί, ωστόσο, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και να οδεύσει προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει εντός των επομένων ημερών να βρεθεί συμβιβασμός για το θέμα των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και για το ύψος των περιουσιακών κριτηρίων που θα δίνουν δικαίωμα υπαγωγής.

Με το σχέδιο νόμου που έχει παρουσιάσει στους θεσμούς η κυβέρνηση, προστασία της πρώτης κατοικίας λαμβάνει ένας οφειλέτης αν οι καταθέσεις που έχει δεν είναι υψηλότερες από το 50% της οφειλής του και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει το 200% της οφειλής του.

Τα ποσοστά αυτά, εφόσον υπολογιστεί το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου δανεισμού του οφειλέτη που ορίζεται στις 130.000 ευρώ και το οποίο αποτελεί τον πρώτο “κόφτη” για την επιλεξιμότητα του οφειλέτη στον νέο “νόμο Κατσέλη”, ερμηνεύονται σε “προστατευόμενες” καταθέσεις 65.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 260.000 ευρώ.

Αμέσως μετά μπαίνει το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. μάξιμουμ κάλυψη έως 36.000 ευρώ) και τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία).

Τα «πέντε αγκάθια» του ΔΝΤ και η στάση της Γερμανίας

Για το ελληνικό ζήτημα όλοι οι εκπρόσωποι των κρατών – μελών της ευρωζώνης ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις τους μετά το τέλος του Eurogroup, όμως το ΔΝΤ φέρεται να είχε τις περισσότερες ενστάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Το Ταμείο παρουσίασε την έκθεσή του στην οποία σημειώνεται πέντε «αγκάθια» που δεν πρέπει να επηρεαστούν από το προεκλογικό κλίμα της χώρας. Αυτά είναι τα κόκκινα δάνεια, η μεταρρυθμιστική κόπωση, οι προεκλογικές παροχές και ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών.

Τέλος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ενστάσεις για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα εξέφρασαν η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία.