Γιούνκερ: Ο Τσίπρας πρέπει να σέβεται ορισμένους κανόνες

Γιούνκερ: Ο Τσίπρας πρέπει να σέβεται ορισμένους κανόνες

«Απογοητευμένος» από την ομιλία του Τσίπρα ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Την δική του απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών που του παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη συνάντηση των G7, ο Γιούνκερ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των δανειστών και τον προέτρεψε να επανέλθει άμεσα με εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα.

«Ελπίζω η εναλλακτική πρόταση της Ελλάδας να μας παρουσιαστεί σύντομα. Θα ήθελα να έχω χρόνο να την μελετήσω στις λεπτομέρειές της», δήλωσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να παραμείνουν φίλοι με τον πρωθυπουργό θα πρέπει να σέβεται ορισμένους κανόνες.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (…). Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση. Προκειμένου να παραμείνει κάποιος φίλος θα πρέπει να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιουνκέρ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αποκλείω την πιθανότητα ενός Grexit γιατί δεν το θέλω», είπε.

Γιούνκερ: «Απογοητευμένος» από την ομιλία του Τσίπρα

«Ελαφρώς απογοητευμένος» από την ομιλία του του Α. Τσίπρα στην ελληνική Βουλή χθες το βράδυ δήλωσε πως είναι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Βαυαρία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο Κορυφής του G7, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

«Ο Α. Τσίπρας την Τετάρτη δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας περιμένουν ακόμα μια ελληνική εναλλακτική πρόταση.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «θα μπορούσε» να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει κάποια πρόταση, «κατά προτίμηση» νωρίτερα. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι αρνήθηκε χθες να δεχθεί τηλεφώνημα του Α. Τσίπρα, εξαιτίας της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως εξακολουθεί να αποκλείει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Ευρώπη «θα βγάλει κάποιο λαγό από το καπέλο» ώστε να επιλυθεί η κρίση, χωρίς μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας τα οποία να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πιστωτών, για περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για επιπλέον χρηματοδότηση.

Διευκρίνισε επίσης πως «είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει κάποια τελική διορία για την Ελλάδα», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρονικό αυτό όριο.