H Apple και ο φόβος…να σου «κόψουν» το δάχτυλο!

H Apple και ο φόβος…να σου «κόψουν» το δάχτυλο!

Η τεχνολογία αφής της εταιρείας είναι βασισμένη με τρόπο τέτοιο ώστε η εικόνα του δαχτυλικού αποτυπώματος να πρέπει να διαβαστεί από «ζωντανό» δάχτυλο.

του Φίλιπ Έλμερ-Ντεβίτ

Στην παραδοσιακή φροϋδική ανάλυση, αν κάποιος ονειρευτεί ότι του κόβεται το χέρι ή το δάχτυλο, αυτό υποδηλώνει βαθύτερο φόβο ευνουχισμού. Θα μπορούσε αυτό να ερμηνεύσει την εμμονή που έχει το προσωπικό του Business Insider του Χένρυ Μπλότσετ για τα ακρωτηριασμένα άκρα;

Ακόμα και πριν αποκαλύψει η Apple το σύστημα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην παρουσίαση του νέου iPhone την προπερασμένη Τρίτη, ο Τζέι Γιάροου του Business Insider είχε γράψει για την πιθανότητα ενός κλέφτη, ο οποίος θα χρησιμοποιούσε ένα κομμένο δάχτυλο για να ξεκλειδώσει το iPhone 5S που προστατεύεται με αναγνώριση αφής.

Την επόμενη μέρα ο συνάδελφός του Τζιμ Έντουαρντς αφού διάβασε ένα τεύχος του Scientific American και συμβουλεύτηκε αρκετούς γιατρούς (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του), έγραψε ένα άρθρο ρωτώντας τους αναγνώστες του ποιο δάχτυλο (ποδιού ή χεριού) δε θα τους πείραζε να χάσουν! Το άρθρο του Έντουαρντς ήταν ιδιαίτερα περίεργο διότι η ερώτηση για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κομμένο δάχτυλο για να ξεκλειδώσει το iPhone 5S είχε ήδη απαντηθεί: δε μπορεί.

Διαβάστε ακόμη: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα «σκοτώνουν» τους κωδικούς;

«Ο αναγνώστης δαχτυλικών αποτυπωμάτων του iPhone 5S βασίζεται στο ‘ζωντανό υπόστρωμα δέρματος μέσα στο δάχτυλο’» είχε γράψει ο Γιάροου την προηγούμενη μέρα παραθέτοντας τα λόγια της Μαίρη Μπράνσκομπ του CITEWorld.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Αντάριο Στρέϊντζ από το Mashabe το περασμένο Σάββατο, αφού μίλησε με έναν ειδικό από την Validity Sensors, μια εταιρεία στην Καλιφόρνια που ειδικεύεται σε αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

«Η τεχνολογία είναι βασισμένη με τρόπο τέτοιο ώστε η εικόνα του [δαχτυλικού αποτυπώματος] να πρέπει να διαβαστεί από ζωντανό δάχτυλο,» λέει ο Σεμπάστιαν Ταβό, επικεφαλής στο τμήμα τεχνολογίας της Validity. «Κανένας που ασχολείται με βιομετρική τεχνολογία δε θέλει να συζητήσει για κομμένα δάχτυλα και νεκρούς, αλλά στο τέλος πάντα μας ρωτάνε για να τους φύγει ο φόβος και να κατανοήσουν ότι [το κομμένο δάχτυλο] δε θα λειτουργούσε.»

Διαβάστε επίσης: Σημαντικό κενό ασφαλείας στο ios7

Το να «φύγει ο φόβος» είναι μια ατυχής έκφραση σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά αφότου ο Στρέϊντζ εξιστόρησε την περίπτωση μιας μαλαισιανής σπείρας με τσεκούρια που είχαν κόψει το δείκτη ενός θύματος ληστείας για να βάλουν μπροστά την Mercedes S-class που είχε.