H χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα «φρενάρει» τα σχέδια του Ζόραν Ζάεφ

H χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα «φρενάρει» τα σχέδια του Ζόραν Ζάεφ
epa06341788 Zoran Zaev, the Prime Minister of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), talks with his Serbian counterpart Ana Brnabic (not in picture) in Belgrade, Serbia, 21 November 2017. Zoran Zaev is in Serbia on an official visit. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

VMRO- DPMNE: «Απορρίφθηκε η συμφωνία» - Ζάεφ: Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει, όχι άλλα παιχνίδια.

Σοβαρές περιπλοκές στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να αναθεωρήσει στη Βουλή το σκοπιανό Σύνταγμα για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί η χαμηλή προσέλευση των πολιτών την Κυριακή (μόλις το 36,7% του εκλογικού σώματος).

Το ποσοστό (περίπου 92%) των Σκοπιανών πολιτών που ψήφισαν «ναι» στη συμφωνία και επικαλείται ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα στο ονοματολογικό δεν επαρκεί για να αλλάξει την απογοητευτική για την κυβέρνηση εικόνα.

Κατόπιν αυτών, κρίνεται σαφώς δυσκολότερο για την κυβέρνηση Ζάεφ να προσελκύσει βουλευτές πέραν των «γραμμών» του κόμματός του και των Αλβανών συμμάχων του για να χτίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 προκειμένου να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση, επομένως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμα και το Νοέμβριο, δεν είναι απίθανο ενδεχόμενο. Από την άλλη, όμως, η προοπτική νέων εκλογών ασφαλώς δεν συγκινεί και την εξασθενημένη αντιπολίτευση.

Η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ τη Δευτέρα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το τι πρέπει να γίνει στην ΠΓΔΜ από εδώ και μπρος είναι σαφής.

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός -και υπέρμαχος της συμφωνίας των Πρεσπών- τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι οι 600.000 ψήφοι υπέρ του να αποτελούν μία ξεκάθαρη έκκληση προς τη Βουλή να κυρώσει τη συμφωνία.

«Καλώ όλους τους υπεύθυνους ηγέτες να συμβάλλουν έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ας μην παίξουμε παιχνίδια στην πλάτη της χώρας», υπογράμμισε με νόημα.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει την ισχυρή στήριξη του δυτικού παράγοντα, όπως φάνηκε και από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προτού καλά – καλά κλείσουν οι κάλπες.

Η συμφωνία των Πρεσπών επικυρώθηκε στις 20 Ιουνίου με 69 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Ωστόσο 51 βουλευτές της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία. Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει 11 βουλευτές (να φτάσει τους 80 βουλευτές) για αναθεώρηση του Συντάγματος.

VMRO- DPMNE: «Απορρίφθηκε η συμφωνία»

«Οι πολίτες είπαν ένα δυνατό όχι στη συμφωνία με την Ελλάδα. Τα 2/3 των “Μακεδόνων” πολιτών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη γι ‘αυτούς. Οι παράλογες ερμηνείες και οι χειρισμοί του Ζάεφ είναι μάταιοι» αναφέρει από την πλευρά του τη Δευτέρα το εθνικιστικό κόμμα VMRO- DPMNE.

«Εκτός από όλες τις πιέσεις, τις απειλές και τον εκβιασμό από την κυβέρνηση, οι πολίτες δήλωσαν ΟΧΙ στην επιζήμια συμφωνία για αλλαγή της ονομασίας. Οι πολίτες έστειλαν με σαφήνεια ένα μήνυμα, ότι ο Ζάεφ δεν έχει καμία νομιμότητα να προωθήσει αυτή τη συμφωνία. Οι πολίτες έχουν απορρίψει τη συμφωνία αυτή» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το VMRO, ο Ζόραν Ζάεφ, «αντί να χειραγωγεί, πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να απορρίψει αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι εις βάρος της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας”. Η βίαιη προώθηση αυτής της “συμφωνίας συνθηκολόγησης” θέτει τη χώρα σε αδιέξοδο».

Ο Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει το κόμμα, χειραγώγησε επίσης τη διεθνή κοινότητα και τους αντιπροσώπους της, στους οποίους είπε ψέματα για (να κερδίσει τη) μεγάλη υποστήριξη. «Ο άμεσος ένοχος για την αποτυχία αυτού του δημοψηφίσματος είναι η εγκληματική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζάεφ. Το έγκλημα, η διαφθορά, οι δολοφονίες και οι λεηλασίες δεν είναι ευρωπαϊκές αξίες. Οι πολίτες με το SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – το κόμμα του Ζάεφ) στην εξουσία έχουν μείωση της ασφάλειας, δεν υπάρχει κανόνας δικαίου και υπάρχει χειροτέρευση στην εκπαίδευση, την υγεία και τη γεωργία. Με αυτή τη κατάσταση το κράτος μόνο βυθίζεται» υποστηρίζεται ακόμα στην ανακοίνωση.
Ioanna Stanegloudi