H Coca Cola χρηματοδοτεί ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα

H Coca Cola χρηματοδοτεί ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα
Photo:

Λέει ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται περισσότερο με την άσκηση και λιγότερο με τη διατροφή σας.

του Τζόναθαν Τσιού

Η Coca-Cola προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην άσκηση και λιγότερη προσοχή στη διατροφή τους, σύμφωνα με τους New York Times.

«Το μεγαλύτερο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον επιστημονικό τύπο είναι ‘τρώτε πάρα πολύ, τρώτε πάρα πολύ, τρώτε πάρα πολύ’ – κατηγορώντας το fast food, κατηγορώντας τα ζαχαρούχα ποτά και ούτω καθεξής» λέει ο Στίβεν N. Μπλερ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης, που είναι γνωστή ως Global Energy Balance Network, σε ένα βίντεο. «Και δεν υπάρχουν πραγματικά αδιάσειστα στοιχεία ότι, στην πραγματικότητα, αυτή είναι η αιτία».

Δύο πανεπιστήμια που συνεργάζονται με τους επικεφαλής της Global Energy Balance Network είπαν στους Times ότι η Coca-Cola είχε δωρίσει 1.500.000 δολάρια πέρυσι για να ξεκινήσει η οργάνωση και ότι η εταιρεία είχε δώσει κοντά στα 4.000.000 δολάρια σε χρηματοδότηση για άλλα έργα με επικεφαλής τα δύο μέλη της οργάνωσης.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας αμφισβητούν τα κίνητρα της Coca-Cola, ειδικά σε μια μακροχρόνια περίοδο μείωσης των πωλήσεων.

«Το Global Energy Balance Network δεν είναι τίποτα άλλο παρά ομάδα υποστήριξης της Coca-Cola», δήλωσε στους Times η Μάριον Νεστλέ, συγγραφέας του βιβλίου Soda Politics και καθηγήτρια διατροφής, μελέτης τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Η ατζέντα της Coca-Cola είναι πολύ σαφής: Προσλάβετε αυτούς τους ερευνητές για να προκαλέσουν σύγχυση και να στρέψουν την προσοχή του κόσμου μακριά από την διατροφή».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Coca-Cola έχει προσπαθήσει να διαδώσει την ιδέα ότι τα προϊόντα της είναι πιο υγιεινά. Τον Φεβρουάριο, αναφέρθηκε ότι εμπειρογνώμονες fitness και διατροφής έγραψαν άρθρα με υποστήριξη από την Coca-Cola για το περιοδικό American Hearth Month υποστηρίζοντας ότι ένα κουτάκι Coke μπορεί να είναι μια υγιής απόλαυση. Πέρυσι, η Αμερικανική Ένωση Ποτών, η οποία εκπροσωπεί την Coke και την Pepsi, δημοσίευσε τα ευρήματά μιας μελέτης που υποστήριζε ότι ένα αναψυκτικό διαίτης θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ένα αποτέλεσμα που έχει διαψευσθεί σε άλλες μελέτες.