H ελληνική ναυτιλία βασικός μοχλός της ανάπτυξης για την Ελλάδα

H ελληνική ναυτιλία βασικός μοχλός της ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ποσοστό που ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ συνεισφέρουν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις σύμφωνα με την BCG.

Κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί η ναυτιλία, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας The Boston Consulting Group (BCG). Στην έρευνα της, η οποία και αναφέρεται στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη του Ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου (shipping cluster), η BCG σημειώνει ότι ο ναυτιλιακός κλάδος συνεισφέρει περίπου €13,4 δισεκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του Ελληνικού ΑΕΠ, βάσει στατιστικών του 2010. Η άμεση συνεισφορά του βασικού ναυτιλιακού κλάδου υπολογίζεται στα περίπου €7,6 δισεκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,5% του Ελληνικού ΑΕΠ.

Από αυτά, η ποντοπόρος ναυτιλία έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά, προσφέροντας €6,5 δισεκατομμύρια. Επιπροσθέτως, ο Ελληνικός ναυτιλιακός κλάδος συνεισφέρει έμμεσα, μέσω των υποστηρικτικών υπηρεσιών της ναυτιλίας, €2,3 δισεκατομμύρια ,ενώ €3,4 δισεκατομμύρια είναι τα υπολογιζόμενα επαγωγικά οφέλη.

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική ναυτιλία αψηφά την κρίση

Όπως επισημαίνει η συμβουλευτική εταιρεία, η συνολική συνεισφορά του Ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου στο ΑΕΠ παραμένει σταθερή διαχρονικά, γεγονός που υποδεικνύει ότι για το έτος 2013 θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε περισσότερο από 7% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, δεδομένης της συρρίκνωσης του τα τελευταία χρόνια λόγω ύφεσης.

Την ίδια ώρα ο Ελληνικός ναυτιλιακός κλάδος υπολογίζεται ότι απασχολεί περισσότερα από 165.000 άτομα, δηλαδή το 3,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.