«Η αξιολόγηση θα κλείσει όταν υποχωρήσει η κυβέρνηση»

«Η αξιολόγηση θα κλείσει όταν υποχωρήσει η κυβέρνηση»

Τι υποστηρίζουν πηγές των θεσμών για ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια - Οι ενέργειες της κυβέρνησης για το φορολογικό.

«Το πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση». Με αυτή τη φράση, πηγές των θεσμών με άμεση γνώση των συζητήσεων συνοψίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις γραμμές που έθεσαν εξ αρχής στις συζητήσεις, συμπληρώνοντας πως το μεν ΔΝΤ δεν υποχωρεί στο θέμα του Ασφαλιστικού, που επηρεάζει τη συζήτηση για το χρέος, η δε ΕΚΤ εμφανίζεται ανυποχώρητη στο θέμα των κόκκινων δανείων, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση και των πλειστηριασμών και της πώλησης των δανείων σε funds του εξωτερικού.

Το κουαρτέτο αναμένεται να επιστρέψει μετά το Πάσχα των Καθολικών, στις 2 Απριλίου, ενώ και η κυβέρνηση «καίγεται» να κλείσει την αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου.

Για το λόγο αυτό, είναι έτοιμη για μεγάλες υποχωρήσεις στα θέματα της φορολογίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι οδηγοί ΙΧ. Ήδη, συγκροτείται επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για να εξετάσει «αλλαγές» (βλ. αυξήσεις) στα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αύξηση της φορολογίας στα ΙΧ μικρού και μεσαίου κυβισμού, χωρίς να διευκρινίζεται εάν οι αλλαγές θα αφορούν στα μεταχειρισμένα ή στα καινούρια ΙΧ. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η νέα αύξηση στον ΕΦΚ των καυσίμων.

Εκτός από τους οδηγούς, το άλλο εύκολο θύμα των φορολογικών αλλαγών οι μικρομεσαίοι, βλέπουν ήδη στον ορίζοντα τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση της έκτακτης εισφοράς, τις νέες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν εισόδημα από μπλοκάκια, αφού το εισόδημα για όσους έχουν μισθωτές υπηρεσίες θα προστίθεται στο υπόλοιπο και θα φορολογείται με βάση τη νέα κλίμακα.