Η χώρα που δανείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της από τις αγορές

Η χώρα που δανείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της από τις αγορές
Investors follow the stock market activity on a monitor at the Doha Securities Market in Doha on September 16, 2008. Global equities tumbled for a second day running today as anxious investors waited to see if US insurance giant American International Group (AIG) would suffer the same fate as bankrupt US investment bank Lehman Brothers. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR (Photo credit should read KARIM JAAFAR/AFP/Getty Images)

Και μάλιστα το τεράστιο ποσό των 17,5 δισ. δολαρίων.

Η Σαουδική Αραβία μόλις αποφάσισε να προσθέσει στο χρέος της ένα τεράστιο ποσό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαιοειδών στον κόσμο πούλησε κρατικά ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές συνολικού ύψους 17,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για το θέμα.

Τα ομόλογα που πούλησε ήταν 5, 10 και 30 ετών ωρίμανσης.

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι εξαιρετικά συμβολική όσον αφορά την πορεία των οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Πέντε χρόνια νωρίτερα θα φαινόταν ανήκουστο για μια τόσο πλούσια σε πετρελαϊκά αποθέματα χώρα, να αναγκάζεται να βγει στις διεθνείς αγορές για να αντλήσει ρευστότητα.

Όμως η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου μετέτρεψε το τεράστιο πλεονασματικό απόθεμα του βασιλείου σε μια «μαύρη τρύπα». Ήδη είχε αναγκαστεί στο πρόσφατο παρελθόν να δανειστεί από τις τράπεζές της αλλά και να «κάψει» ένα μέρος από τις κρατικές καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία βασίζει τον προϋπολογισμό της κατά τα τρία τέταρτά του στο πετρέλαιο, είχε το 2015 έλλειμμα ύψους 100 δισ. δολαρίων. Αυτό την ανάγκασε να πάρει μια σειρά από μέτρα, τα οποία περιλάμβαναν τις περικοπές μισθών και τις ανατιμήσεις στη βενζίνη.

Πρόβλημα όμως δεν έχει μόνο η Σαουδική Αραβία. Το επίσης πλούσιο σε πετρέλαιο γειτονικό Αμπού Ντάμπι δανείστηκε από τις αγορές 5 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, ενώ τον περασμένο μήνα το Κατάρ «σήκωσε» 9 δισ. και το Κουβέιτ ήδη σχεδιάζει να δανειστεί 10 δισ. δολάρια.

Όλες αυτές οι χώρες εκμεταλλεύονται επίσης τα πολύ χαμηλά επιτόκια στις ανεπτυγμένες χώρες ούτως ώστε να προσελκύσουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Το 30ετές της Σαουδικής Αραβίας πληρώνει 2,1% περισσότερο από το αντίστοιχο αμερικανικό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα το βασίλειο αποκάλυψε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζει να ενισχύσει κατά έξι περίπου φορές τα έσοδα από δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν το πετρέλαιο -ήτοι 266 δισ. δολάρια- να εισάγει την κρατική επιχείρηση πετρελαίου, Aramco, στο χρηματιστήριο, αλλά και να δημιουργήσει ένα «φαραωνικό» ταμείο επενδύσεων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων με σκοπό να επενδύσει εντός κι εκτός της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Deal πολλών δισεκατομμυρίων: SoftBank και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις δυνάμεις τους