Η «φούσκα» των ακινήτων επιστρέφει

Η «φούσκα» των ακινήτων επιστρέφει

Το χαμηλό κόστος δανεισμού πυροδοτεί ξανά τη ζήτηση.

Ένα σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με τιμή πώλησης 949.000 δολάρια, προσέλκυσε πρόσφατα 300 επισκέπτες και απέσπασε συνολικά 50 προσφορές.

Τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Menlo Park της Καλιφόρνια, μια μονοκατοικία, με τιμή 2.000.000 δολάρια, κέρδισε το ενδιαφέρον έξι αγοραστών, μεταξύ αυτών και τεσσάρων κατασκευαστών που ήθελαν απλώς να το γκρεμίσουν για να κτίσουν ένα μεγαλύτερο στη θέση του.

Και στην νότιο Φλόριντα, το σημείο μηδέν της πρόσφατης κρίσης των ακινήτων στις ΗΠΑ, είναι υπό ανέγερση 3.300 νέες κατοικίες, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων έξι ετών.

Διαβάστε ακόμη: Η άνιση επιστροφή της τραπεζικής πίστης

Η υπερβολή επιστρέφει στην αγορά ακινήτων
Ένα χρόνο αφότου η αγορά ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έπιασε πάτο, με τις τιμές να έχουν καταβαραθρωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 80 ετών, ενδείξεις υπερβολής καταγράφονται πάλι σε όλη την χώρα. Υπάρχει μια φρενίτιδα ζήτησης, που πυροδοτείται σύμφωνα με τους αναλυτές τόσο από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού όσο και από τα γλυκά μάτια που κάνει η Wall Street στις περιουσίες που έχουν κατασχεθεί.

Παρότι οι τιμές παραμένουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιοχές αυξάνονται με μη βιώσιμους ρυθμούς- μια δραματική αλλαγή από τις αρχές του 2012, όταν ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ υποστήριζε ότι η «αγορά ακινήτων παραμένει σε ύφεση».

Νέα «έκρηξη» τιμών προκαλεί ανησυχίες
Οι τιμές των σπιτιών τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 11%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, το μεγαλύτερο ποσοστό από την «έκρηξη»στο real estate το 2006 και η αξία των ακινήτων δείχνει να σκαρφαλώνει με ρυθμούς πιο γρήγορους από τα εισοδήματα.

Διαβάστε ακόμη: Η χρεοκοπία του Ντιτρόιτ είναι μία απόλυτη ήττα

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τους ίδιους ρυθμούς, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλη μια φούσκα και πολλοί θα υποστούν κι άλλες απώλειες», υποστηρίζει ο Ντην Μπέικερ του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας της Ουάσιγκτον. Άλλοι αναλυτές και μεσίτες διαφωνούν, επισημαίνοντας ότι σε εθνικό επίπεδο οι τιμές έπεσαν τόσο πολύ στην διάρκεια του στεγαστικού κραχ, που σήμερα είναι περίπου 7% κάτω από την ιστορικά μέση αξία των ακινήτων.

Παρόλα αυτά οι οικονομολόγοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την πορεία της αγοράς ακινήτων. Πριν από ένα χρόνο η Moody’s Analytics εκτιμούσε ότι οι τιμές θα αυξηθούν φέτος κατά 1,6%, για να αναθεωρήσει την πρόβλεψη έξι φορές το τελευταίο εξάμηνο (!) και τώρα να υποστηρίζει ότι η αύξηση θα είναι της τάξεως του 7,5%.