Η Microsoft δίνει 7,5 δισ. ευρώ και επιστρέφει στις ρίζες της

Η Microsoft δίνει 7,5 δισ. ευρώ και επιστρέφει στις ρίζες της
Photo:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το GitHub - και τους λόγους για τους οποίους το αγοράζει η Microsoft.

της Hallie Detrick

Η Microsoft ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα αγοράσει το GitHub, ένα αποθετήριο κωδικών. Η Microsoft θα πληρώσει 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια για το GitHub σε μια εξαγορά που λέει ότι “θα δώσει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να επιτύχουν περισσότερα σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του προγραμματισμού, θα επιταχύνει την επιχειρηματική χρήση του GitHub, και θα φέρει τα εργαλεία και τις υπηρεσίες προγραμματισμού της Microsoft σε νέα ακροατήρια».

Ιδού τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τη συμφωνία:

Τι είναι το GitHub;

Το GitHub είναι «σαν το google docs για προγραμματιστές», επιτρέποντάς τους να συνεργάζονται εύκολα. Η εταιρεία βασίζεται στην αρχή της αδειοδότησης ανοιχτού κώδικα, όπου οι προγραμματιστές επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση, να χρησιμοποιούν και να τροποποιούν κώδικα που έχει γραφτεί από άλλους με στόχο τη βελτίωσή του. Από την ίδρυσή του το 2011, το GitHub έχει γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Amazon και η Google. Η Microsoft έχει γίνει ο μεγαλύτερος συνεργάτης του αποθετηρίου.

Γιατί το θέλει η Microsoft;

Από πολλές απόψεις, η απόκτηση του GitHub από τη Microsoft είναι μια κίνηση επιστροφής της πίσω στις ρίζες της, ως μια εταιρεία που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το MITS Altair, ένα κιτ μικροϋπολογιστή προσανατολισμένο προς τον καταναλωτή. Όμως, η Microsoft είχε εκφράσει σκεπτικισμό για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στο παρελθόν, καθώς απειλούσε το επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο βασίζεται σε ιδιόκτητη τεχνολογία. Τα τελευταία χρόνια, υπό τον CEO Satya Nadella, η εταιρεία έχει αρχίσει να υιοθετεί την τεχνολογία ανοιχτού κώδικα. Υπάρχουν ακόμη και φήμες ότι η βασική πλατφόρμα λειτουργιών της Microsoft, τα Windows, μπορεί να γίνει ανοιχτού κώδικα. Το GitHub έχει αναδειχθεί σε έναν ουσιαστικό τρόπο σύνδεσης με τους προγραμματιστές καθώς το επιχειρησιακό μοντέλο της εταιρείας έχει εξελιχθεί και της έχει επιτρέψει να αγκαλιάσει τον ανοιχτό κώδικα.

Γιατί πωλείται η GitHub;

Η GitHub φημολογείται ότι προτιμούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά τελικά επέλεξε τη Microsoft αφότου συναντήθηκε με τον Nadella και εντυπωσιάστηκε από τον ίδιο. Παρά την κεντρική θέση του GitHub στην κοινότητα των προγραμματιστών, η εταιρία πρόσφατα αντιμετώπισε ορισμένα οικονομικά ζητήματα και ζητήματα ηγεσίας. Εκτός από τις ζημιές που καταγράφηκαν το 2016, η εταιρεία αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο από τον Αύγουστο του 2017. Ένας προηγούμενος CEO κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και εγκατέλειψε την εταιρεία.

Γιατί όλοι είναι τόσο νευρικοί με αυτή την εξέλιξη;

Παρά τη στροφή της Microsoft προς την ανοιχτή πηγή, μερικοί χρήστες του GitHub εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η ηγεσία της Microsoft θα υπονομεύσει τις βασικές αξίες του συστήματος και θα βλάψει τους προγραμματιστές που στηρίζονται σε αυτό. Ένας προγραμματιστής δήλωσε στο Quartz ότι ανησυχεί πως η Microsoft θα χρησιμοποιήσει την ιδιοκτησία της πλατφόρμας για να παρακολουθήσει τις τάσεις στην ανάπτυξη λογισμικού, προκειμένου να λανσάρει ανταγωνιστικά προϊόντα χρησιμοποιώντας το μέγεθός της για να παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό.

Οι φόβοι ότι το GitHub είναι «νεκρό» έχει οδηγήσει πολλούς κατασκευαστές να στραφούν στους ανταγωνιστές του GitHub. Ένας ανταγωνιστής, η GitLab, ανακοίνωσε στο Twitter ότι ο αριθμός των αποθέσεων δεκαπλασιάστηκε μετά τη διαρροή της είδησης για την επικείμενη συμφωνία.