Η startup από την Πάτρα που «σήκωσε» τέσσερα εκατομμύρια δολάρια

Η startup από την Πάτρα που «σήκωσε» τέσσερα εκατομμύρια δολάρια

Ο Δημήτρης Γλέζος μιλά στο Fortune για την πορεία της Transifex, τους ξένους επενδυτές και τα άμεσα σχέδια της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η φράση «Χαμένοι στη μετάφραση» σίγουρα δεν ταιριάζει στην περίπτωση της Transifex, αφού χάρη στη δημιουργία μιας πλατφόρμας μεταφράσεων που απευθύνεται σε εταιρείες πληροφορικής βοηθώντας τες να διαχειριστούν τη διάθεση περίπλοκων έργων λογισμικού σε δεκάδες γλώσσες και να έρθουν σε επαφή με μεταφραστές, βρήκε το δρόμο προς τη χρηματοδότηση. Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η ελληνική startup από την Πάτρα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 εκατ. δολαρίων, στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης από την Toba Capital και VC επενδυτές όπως η Arafura Ventures και NEA καθώς και angel investors, όπως τον Ilya Sukhar – ιδρυτή και CEO της εταιρείας υποδομών Parse.

Τι σκέφτηκαν άραγε οι ξένοι επενδυτές και τοποθετήθηκαν επενδυτικά στην εν λόγω πλατφόρμα; Γιατί πίστεψαν στις δυνατότητες της Transifex; Όπως αναφέρει στο fortunegreeece.com ο Δημήτρης Γλέζος, ιθύνων νους, που κρύβεται πίσω από τη φαεινή ιδέα της Transifex, αυτό που εντυπωσίασε τους χρηματοδότες ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία του έχει πετύχει μια σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χωρίς να χρειαστεί εξωτερικά χρήματα, ενώ παρά τις όποιες προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος μεγαλώνει διαρκώς το μέγεθός της.

«Οι επενδυτές βλέπουν πολλές παραμέτρους σε μια εταιρεία πριν αποφασίσουν να επενδύσουν. Στο στάδιο που βρίσκεται το Transifex η ομάδα, οι πελάτες και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τα πιο βασικά. Το ότι το Transifex έχει σταθερά ανοδικά έσοδα είναι πολύ σημαντικό. Όπως λένε στο Silicon Valley, “revenue is king”» .

Τα 4 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αξιοποιηθούν σε τομείς όπως το product development καθώς και για την ανάπτυξη του marketing και των πωλήσεων, ώστε να ενισχυθεί η πορεία της εταιρείας στην αγορά του localization automation.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Transifex προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών. Το 2014 είχε προβεί σε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Δημήτρης συμπεριελήφθη στη φετινή λίστα «40 under 40» που κατάρτισε το Fortune Greece. Μια διάκριση που όπως παραδέχεται και ο ίδιος αποτελεί αναγνώριση για την αγάπη που έχει βάλει η ομάδα του στο Transifex και για την αφοσίωση που έχουν δείξει όλοι στο να έχουν μια σημαντική επίδραση στον κόσμο. «Έγραψα τις πρώτες γραμμές του κώδικα του Transifex σαν εθελοντής στο έργο Fedora, τη δημοφιλή διανομή Linux. Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης του Fedora δυσκόλευαν πολύ τη μετάφραση του λειτουργικού αυτού συστήματος σε πολλές γλώσσες. Έτσι γεννήθηκε το Transifex, μια μεταφραστική πλατφόρμα για λογισμικό και ψηφιακό περιεχόμενο με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης. Ήταν όνειρο μου εξ αρχής το Transifex να γίνει δημοφιλές, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να φανταστώ να έχουμε μια εταιρεία με 32 άτομα σε δύο ηπείρους και τόσο μεγάλη επιρροή στον κόσμου του λογισμικού».

Το οικονομικό έτος 2014 έκλεισε με μεγάλη επιτυχία για το Transifex, το οποίο ενίσχυσε τη θέση του στην αγορά ως ένα από τα κορυφαία εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου και συνεργασίας σε ψηφιακά έργα, με τις προσδοκίες για την τρέχουσα χρονιά να είναι μεγάλες. «Το 2015 σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε σε μέγεθος την ομάδα μας στην Αθήνα. Οι τρέχουσες ανοικτές θέσεις εργασίας μας μπορούν να βρεθούν στο www.transifex.com/jobs#athens».

Sillicon Valley και Έλληνες Start uppers

Αναφερόμενος στη Silicon Valley και στις ελληνικές startups που έχουν ενταχθεί με επιτυχία στο οικοσύστημα της, ο Δημήτρης δηλώνει αισιόδοξος και επιβεβαιώνει πως υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες για τους Έλληνες start uppers στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Οι Αμερικάνοι λένε “The sky is the limit”. Η συμβουλή που θα έδινα σε έναν νέο επιχειρηματία που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα είναι να διαβάσει και να κάνει δική του την “Ιθάκη” του Καβάφη».

Η Αμερική ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Όσο για πώς αντιλαμβάνονται οι Αμερικάνοι τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, ο Δημήτρης απαντά ότι συντηρείται ένα κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα. «Όλοι μας είμαστε κολλημένοι στις οθόνες για να μάθουμε νεότερα. Η εταιρεία μας, λόγω του ότι οι πελάτες της έρχονται από όλο τον κόσμο, επηρεάζεται λιγότερο από άλλες. Ωστόσο έχουμε μια μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα, και ό,τι επηρεάζει τους ανθρώπους μας, επηρεάζει και την εταιρεία μας».