Η «βόμβα» Καμμένου για το Σκοπιανό

Η «βόμβα» Καμμένου για το Σκοπιανό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζητάει δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Βόμβα στο Σκοπιανό από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, καθώς με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία».ζητάει ευθέως «δημοψήφισμα» για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρει σχετικά: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό. Συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν. Μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οιασδήποτε βαθμίδας», σημειώνει.

Ο κ. Καμμένος χαρακτηρίζει «υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας» και «ακατανόητη» την «επιμονή της μείζονος αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν ανακοινωθεί ποιο όνομα θα αποδεχθεί», καθώς «η ίδια από το 2007 έχει θέσει ως διαπραγματευτική γραμμή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes)».

Επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις ανέφερε ότι για το όνομα της ΠΓΔΜ η αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βασίζεται στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ενώ «πουθενά δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”».

Τονίζει ότι για την μη συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία της ΠΓΔΜ υπάρχουν δύο ανωτάτου επιπέδου πολιτικές αποφάσεις εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και είναι εκείνη του Απριλίου 1992 υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και η άλλη ευρωπαϊκή, εκείνη του Ιουνίου 1992 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ότι δεν θα αναγνωριστεί η κρατική αυτή οντότητα με τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγά του.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ότι: «Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία θα περάσει, όπως προβλέπεται, από εκεί. Σας θυμίζω, για όσους λένε περί δημοψηφίσματος σήμερα, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία έδωσε και τη σύνθετη ονομασία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «Μακεδονία», δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας -και όπου έγινε και το κατά τη γνώμη μου λάθος, το «πρώην Γιουγκοσλαβική» να μπει μπροστά από το «Δημοκρατία», δηλαδή στο χαρακτήρα του καθεστώτος και όχι να βρεθεί άλλη λέξη μπροστά από τον όρο «Μακεδονία»- ότι αυτή η λέξη έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου χωρίς δημοψηφίσματα, αλλά και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή».