ICAP: Σταθεροποιείται η απασχόληση στην Ελλάδα

ICAP: Σταθεροποιείται η απασχόληση στην Ελλάδα

Έπειτα από τη δραματική μείωση της απασχόλησης τα δύο προηγούμενα έτη , το 2013 παρατηρήθηκε αξιόλογη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσής της.

Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) κατά ένα ποσοστό που υπερέβη το 23% στο διάστημα 2009-2013 είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, με τις δυσμενείς συνέπειες να πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, έπειτα από τη δραματική μείωση της απασχόλησης τα δύο προηγούμενα έτη (-8,9% το 2012 και -7,6% το 2011), το 2013 παρατηρήθηκε αξιόλογη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσής της.

Στη σταδιακή σταθεροποίηση της απασχόλησης εκτιμάται ότι συνέβαλε ο σημαντικός περιορισμός του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις (π.χ. μείωση του κατώτατου μισθού), καθώς και η αναδιάρθρωση της απασχόλησης προς τις πιο ευέλικτες μορφές της.

Ο λόγος «άνεργοι/ απασχολούμενοι» διαμορφώνεται σήμερα (Α’ Τρίμηνο 2014) στο 38.5% περίπου, με αποτέλεσμα σε κάθε πέντε εργαζομένους να αντιστοιχούν σχεδόν δύο άνεργοι. Η ύπαρξη ανέργων ακόμα και με υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και η παράταση της ύφεσης, φαίνεται ότι έχουν μετατρέψει την ανεργία σε «πάγιο» χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.

Απασχόληση – Εργατικό Δυναμικό
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή), ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 4,9% (182 χιλ. άτομα) το 2013 σε σχέση με το 2012.

Ανεργία
Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και το 2014, με σαφώς μειούμενο ωστόσο ρυθμό, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το Α’ Τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.483,7 χιλ., που συνεπάγεται ότι σε ένα μόνο έτος υπήρξε νέα απώλεια 20,5 χιλ. θέσεων εργασίας.

Δείτε όλη τη μελέτη της ICAP: 

Απασχόληση ICAP