Είναι το ελληνικό χρηματιστήριο το πιο ελκυστικό στον πλανήτη;

Είναι το ελληνικό χρηματιστήριο το πιο ελκυστικό στον πλανήτη;

Ναι, σύμφωνα με το Barrons, το οποίο, όμως, δεν παραβλέπει να τονίσει και τους πιθανούς κινδύνους που έχει μια επένδυση στην οδό Καβάλας.

Το τι είναι φθηνό και τι ακριβό είναι πάντα κάτι σχετικό. Στην χρηματιστηριακή αγορά υπάρχουν υπολογισμοί που αποτελούν τον μπούσουλα για επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε μετοχές οι αγορές. Πριν από λίγες ημέρες το Βarrons, ένας εξειδικευμένος ιστότοπος για χρηματιστηριακές αγορές, κατέταξε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση με τις ελκυστικότερες αγορές. Η ανάλυση της ιστοσελίδας περιλαμβάνει 52 αγορές από όλο τον κόσμο, όπου η χώρα μας φαίνεται να έχει Ρ/Ε 3,48 υπολογισμένο με βάση τα κυκλικά ετησιοποιημένα κέρδη, δηλαδή β’ εξάμηνο 2012 με α’ εξάμηνο 2013 και τιμή μετοχών της 1ης Οκτωβρίου.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι την ελληνική αγορά ακολουθούν -αλλά ουσιαστικά με διπλάσιο P/E- άλλες «προβληματικές» χώρες, όπως η Ιρλανδία (6,45) η Αργεντινή (6,54) και η Ιταλία (7,78).

Σύμφωνα με την ανάλυση οι επενδυτές αυτό το διάστημα εξετάζουν να επεκταθούν σε φτηνές χώρες ή φτηνα ETFs, όπως είναι το Global X FTSE 20 Greece (GREK). Αυτή είναι μια πρόταση με ρίσκο, κάθως κάποιες φτηνές αγορές αντιμετωπίζουν ανησυχητικά επίπεδα δημόσιου χρέους, έχουν αδύναμες οικονομίες, ή υπερβολική εξάρτηση από έναν ή δύο επιχειρηματικούς τομείς για την ανάπτυξη ή ακόμη και ασταθή πολιτική κατάσταση. Όμως, με βάση τα επίπεδα των εταιρικών κερδών η Ευρώπη δείχνει σημαντικά ελκυστικότερη έναντι των ΗΠΑ.

Για την τελευταία, αναφέρει ότι η χρηματιστηριακή της αγορά από το 1881 ο μέσος όρος P/E που διαπραγματεύονταν ήταν στο 16, ενώ σήμερα έχει φτάσει στο 23,6 κάτι το όποιο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μπορεί να μην είναι σημάδι πανικού, αλλά δεν μπορεί και να περάσει απαρατήρητο.

Διαβάστε ακόμη: Στο ΔΝΤ ήξεραν από το 2010 ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει