Interamerican: Κρατάει σταθερά τα ηνία της ασφαλιστικής αγοράς

Interamerican: Κρατάει σταθερά τα ηνία της ασφαλιστικής αγοράς

Ο Γιώργος Κώτσαλος μιλά στο FortuneGreece για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς και τις επόμενες κινήσεις του ομίλου.

Ανήκει στον Όμιλο ACHMEA, έναν κορυφαίο διεθνή ασφαλιστικό Όμιλο με έδρα την Ολλανδία και εδώ και πέντε δεκαετίες πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά. Στην ερώτηση ποια είναι η πιο γνωστή ασφαλιστική εταιρεία στην χώρα μας η απάντηση INTERAMERICAN βγαίνει αβίαστα, αφού αποτελεί την πρώτη σε μέγεθος ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και τη δεύτερη επί συνόλου αγοράς, ενώ έχει διακριθεί ως κορυφαία Ασφαλιστική Εταιρία στην Ελλάδα, από το διεθνούς κύρους περιοδικό World Finance.

Καινοτόμο προϊόν στην ελληνική αγορά θεωρήθηκε η δημιουργία της Anytime, της πρώτης Direct ασφάλισης που άλλαξε τα δεδομένα, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Έλληνες τον όρο ασφάλιση. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται πάνω από 1.000.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις στους οποίους παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους τομείς ασφάλισης, αποτελώντας τη μοναδική ασφαλιστική εταιρία που διαθέτει ιδιόκτητες και σύγχρονες υποδομές στους τομείς Υγείας, Βοηθείας και Αυτοκινήτου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο FortuneGreece.com o Γιώργος Κώτσαλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, μίλησε για το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στον κλάδο της ασφάλισης, για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Όμιλος, καθώς και για το πώς βλέπει η ολλανδική μητρική τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Όπως ο ίδιος επισημαίνει η γήρανση του πληθυσμού, η διαχείριση χρονίων νόσων, η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό που επιτάσσει την αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Σημειώνεται πως στο α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους η  Interamerican κατέβαλε το ποσό των 85,2 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 107.528 περιπτώσεων για αποζημιώσεις, λοιπές υποχρεώσεις και παροχές.

 

Κατά το 2013 η INTERAMERICAN εμφάνισε κέρδη 26,6 εκατ. ευρώ. Πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η εικόνα στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και ποιοί οικονομικοί στόχοι έχουν τεθεί για το τρέχον έτος;

Στην INTERAMERICAN συνδέουμε τους οικονομικούς στόχους με στρατηγικές που διασφαλίζουν την κερδοφορία και βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας στο βάθος του χρόνου. Τα παραγωγικά αποτελέσματά μας κατά το πρώτο τετράμηνο είναι εντός του business plan και προσδοκούμε να διατηρήσουμε το μερίδιο αγοράς που κατέχουμε, το οποίο ξεπερνά το 10%. Έχουμε ένα σαφές προβάδισμα έναντι του μέσου όρου της αγοράς, στην οποία η πτωτική τάση συνεχίζεται λόγω της κρίσης και της έξαρσης του ανταγωνισμού.

Οι στόχοι της χρονιάς σε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και σε μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα προσεγγίζουν τα μεγέθη του 2013. Ωστόσο, επιζητούμε μέσα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τη δημιουργία αξίας για την INTERAMERICAN με σύγχρονους όρους, παρακολουθώντας τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο οικονομικό περιβάλλον και στις κοινωνικές δομές. Χρειαζόμαστε τα «κλειδιά» για τις «πόρτες» του μέλλοντος στην ιδιωτική ασφάλιση και πιστεύω ότι τα κατέχουμε, στη βάση μιας δημιουργικής σχέσης με τους μετόχους μας, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες των δικτύων, που βέβαια, αντικρίζεται στη σχέση με τους πελάτες.

Ποια είναι, λοιπόν, τα «κλειδιά» για το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης και της INTERAMERICAN;

Κοιτάξτε, η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών θα κρίνεται πλέον από την ανταπόκρισή τους στην αναγκαιότητα της προσαρμογής στις συνεχώς επιταχυνόμενες εξελίξεις. Δείτε την ταχύτητα στην εφαρμογή της τεχνολογίας, τις απαιτήσεις των καταναλωτών τόσο σε θέματα διαχείρισης και διαφάνειας όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η διαφάνεια προαπαιτείται: η πληροφόρηση των καταναλωτών, η σύγκριση τιμών, η δομή των προϊόντων, οι διαδικασίες αποζημιώσεων, οι δαπάνες λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι πλέον στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου είτε είναι επενδυτής, επόπτης, πελάτης, μέτοχος είτε εργαζόμενος. Αλλάζουν η νοοτροπία και οι συνήθειες. Ο πελάτης έχει τη δική του άποψη και είναι αυτός που αποφασίζει ελεύθερα για το πού και πώς θα ζητήσει πληροφόρηση ή καθοδήγηση για τις ανάγκες του.

Όσον αφορά στην INTERAMERICAN, η πολυκαναλική διανομή, η καινοτομία, η ενίσχυση της ηγετικής θέσης στις απευθείας ασφαλίσεις και ταυτόχρονα η ανάπτυξη των παραδοσιακών δικτύων πωλήσεων στη λογική της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, η έξοδος από τα ζημιογόνα προϊόντα εγγυήσεων και από δραστηριότητες που δεν ευθυγραμμίζονται με τον επιχειρησιακό κορμό μας, η στροφή στην τυποποίηση-απλοποίηση προϊόντων και λειτουργικών δραστηριοτήτων με μοχλό την τεχνολογία, οδηγούν την εταιρεία στη νέα εποχή.

H τεχνολογία έχει εισαχθεί δυναμικά στην INTERAMERICAN τα τελευταία χρόνια με τον όμιλο να έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Ποιά είναι, κατά τη γνώμη σας, η προστιθέμενη αξία της;

Οι υποδομές για το Anytime, για την άψογη διαχείριση των ζημιών, για το σωστό underwriting, η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, η υλοποίηση της back-to-front στρατηγικής, όλα αυτά σημαίνουν τεχνολογία. Η ευθυγράμμιση του IT με τον εμπορικό τομέα μέσα από μια σειρά έργων και ψηφιακών εφαρμογών έχει ενισχύσει τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της εταιρείας και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Στο τεχνολογικό περιβάλλον ασφαλιστικών λειτουργιών και εργασιών που έχουμε διαμορφώσει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διαφορετικότητα της INTERAMERICAN σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Πως ορίζεται σήμερα ο ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά;

Ο έλεγχος που ασκείται στην αγορά μας ανεβάζει τον πήχη και τις απαιτήσεις για προϊόντα με εξισορροπημένη σχέση ποιότητας-τιμής, καταδικάζει τις χαμηλές επιχειρηματικές επιδόσεις και διαμορφώνει την εμπιστοσύνη. Βρισκόμαστε σε καθεστώς συνεχούς αξιολόγησης από πελάτες και κοινωνικούς-επαγγελματικούς φορείς. Η κρίση όσο και η μείωση των ατυχημάτων στον κλάδο αυτοκινήτου πιέζουν συνεχώς τα επίπεδα των ασφαλίστρων, ενώ ο ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά εντείνει την περαιτέρω πτώση των τιμών ακόμα και σε καταστροφικούς κινδύνους. Για να είναι μια εταιρεία ανταγωνιστική, πρέπει να έχει θετική σχέση κόστους – παραγωγικής απόδοσης.

 

Πάντως, η κρίση έχει επιτείνει τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, τόσο στη σύνταξη όσο και στην υγεία, και αυτή η πραγματικότητα φαίνεται να ανοίγει δρόμο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αναμένεται ο ρόλος τους να είναι περισσότερο σημαντικός στα επόμενα χρόνια;

To IOBE, στην πρόσφατη έκθεσή του, προβάλλει τους εννέα βασικούς άξονες μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη, με διακριτή την ανάγκη για μια αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα. Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα κατέχει το 2-2,5% επί του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ κυμαίνεται περί το 8%. Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, προέκυψε ότι ένα 6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας εκδηλώνει πρόθεση να αγοράσει ασφάλεια, αλλά δεν υφίστανται δύο βασικές προϋποθέσεις: η εμπιστοσύνη προς τις εταιρείες, που πρέπει εμείς οι ασφαλιστές να την ενισχύσουμε με τις συμπεριφορές και την αξιοπιστία μας και, από το μέρος της πολιτείας, τα κίνητρα, η ενθάρρυνση  –π.χ. οι φοροπαλλαγές για την ιδιωτική ασφάλιση- που έχουν εκλείψει παντελώς.

Ο τομέας της ασφάλισης υγείας προβάλλει ως περισσότερο «ανοιχτός» για τις ασφαλιστικές εταιρείες και η INTERAMERICAN έχει ηγετική θέση στην υγεία. Πώς βλέπετε την προοπτική αυτού του κλάδου για την αγορά και την εταιρεία σας;

Στατιστικά, το 48% των πολιτών στην χώρα μας θεωρεί την ασφάλιση υγείας ως πρώτη ασφαλιστική ανάγκη. Για εμάς, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, δεδομένου ότι η μητρική μας ACHMEA είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης υγείας στην Ολλανδία –τη χώρα που αναγνωρίζεται ότι έχει το πιο αποτελεσματικό σύστημα ασφάλισης υγείας παγκοσμίως- αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμείς ως INTERAMERICAN, έχουμε κτίσει από το 1998 ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, το MEDISYSTEM και έχουμε δημιουργήσει υποδειγματικές υποδομές και μια μοναδική υπηρεσία Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας, η οποία πλέον προσφέρεται με ομαδικό ασφαλιστήριο και μέσα από συνέργειες με δήμους σε κατοίκους νησιών και δυσπρόσιτων περιοχών. Εστιάζουμε στην πρόληψη και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία των μετόχων μας στην ασφάλιση υγείας, αλλά και των διεθνών οργανισμών με τους οποίους είμαστε συνδεδεμένοι.

Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεταρρυθμίσεις που βασίζονται σε συνδυασμό και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σημαντικά οφέλη για το κράτος και τους ασφαλισμένους. Η INTERAMERICAN είναι έτοιμη να «σηκώσει» τις απαιτήσεις ενός κομβικού ρόλου στον ασφαλιστικό τομέα και υπό προϋποθέσεις, στον τομέα των υπηρεσιών με το δίκτυο υγείας, στο οποίο επενδύουμε συνεχώς.  Η ασφάλιση υγείας θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο στο μέλλον, αφού η γήρανση του πληθυσμού, η διαχείριση χρονίων νόσων, η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, δημιουργούν νέα δεδομένα και η χρηματοδότηση  ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας είναι, ήδη, μείζον ζήτημα.

Η ACHMEA πώς βλέπει την ελληνική ασφαλιστική αγορά και την περαιτέρω θέση της στην Ελλάδα;

Oι μέτοχοι περιβάλλουν την INTERAMERICAN και τη διοικητική ομάδα με απόλυτη εμπιστοσύνη, στη βάση της ευθυγράμμισης που έχουμε επιτύχει στα στρατηγικά ζητήματα, της διάκρισής μας μεταξύ των θυγατρικών όσον αφορά στην εφαρμογή καινοτομιών και τη δημιουργία προτύπων -βλέπετε δίκτυα πωλήσεων, Anytime, MEDISYSTEM- και της ηγετικής θέσης μας στην τοπική αγορά. Κινούμαστε στις γραμμές του ομιλικού προγράμματος για τον βέλτιστο έλεγχο των αναλαμβανομένων κινδύνων, την πολιτική δυναμικής τιμολόγησης, τον έλεγχο του κόστους, την ανοιχτή διακυβέρνηση και την εξέλιξη του ψηφιακού τρόπου λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πελάτες.

Η κεφαλαιακή αυτάρκεια και επάρκεια της INTERAMERICAN, που αντιπαρήλθε το 2011 και το κούρεμα των ομολόγων χωρίς να χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση, υπογραμμίζει τη σταθερότητα του ενδιαφέροντος της ACHMEA για την υποσχόμενη αλλά με σαφείς τάσεις συγκέντρωσης ελληνική ασφαλιστική αγορά,  όπου η εταιρεία μας διατηρεί και ενισχύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της και σε αυτή την έντονα μεταβατική περίοδο.

Διαβάστε ακόμη:

Ασφαλιστικές επιλογές με υψηλή αξιοπιστία και ποιότητα

Αλλάζει το DNA της ασφαλιστικής αγοράς

Ιδιωτική ασφάλιση ίσον αξιοπρεπής σύνταξη;

Φάκελος Ασφαλιστικό: Ο Έλληνας, δεν πρέπει να μείνει ανασφάλιστος

«Η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με κανονιστική χιονοστιβάδα»