Investment Ready Warm-up Athens: Όταν οι νέοι τολμούν

Investment Ready Warm-up Athens: Όταν οι νέοι τολμούν

Η νέα επιχειρηματικότητα και τα startups βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο.

Σε μια Αθήνα που έχει φορέσει πλέον τα γιορτινά της, η κρύα μέρα της περασμένης Τετάρτης επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη για όλους όσους κάνουν το πρώτο βήμα -ή ακόμα και το δεύτερο- στις επιχειρήσεις τους. Ο χώρος του Impact HUB Athens γέμισε από 35 startupers, ο οποίοι έφεραν στον χώρο την ενέργειά τους για να παρουσιάσουν στο κοινό τα projects τους.

Νέοι που δεν διστάζουν να ρισκάρουν παρουσίασαν 15 καινούριες, αλλά και πιο ώριμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων από ιδρύματα, δημόσιους φορείς και καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Καθοριστική σημασία στη θετική έκβαση του πρώτου warm-up ήταν η παρουσία 13 επενδυτών και 5 καταξιωμένων επιχειρηματικών εκπαιδευτών (business coaches) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως στελέχη της BCG (Boston Consulting Group), οι οποίοι εργάστηκαν μαζί με τους συμμετέχοντες και μετέφεραν σε αυτούς τις γνώσεις, την εμπειρία τους και τις συμβουλές τους.

Are you investment ready? Γιατί οι συμμετέχοντες ήταν. Στόχος του Investment Ready είναι να προετοιμάσει και να εκπαιδεύσει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό αντίκτυπο, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο από τα μέλη του Toniic Network, το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο κοινωνικών επενδυτών, αλλά και το ίδιο το δίκτυο του Impact HUB.

Το event ξεκίνησε με τους ιδρυτές του HUB Athens, Σόφη Λάμπρου και Δημήτρη Κοκκινάκη, να καλωσορίζουν τους συμμετέχοντες, ενώ ακολούθησε η Alexis Eremia (Managing Director, Impact Hub Vienna Incubator) παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Investment Ready, τις ευκαιρίες που προσφέρει, καθώς και την ατζέντα της ημέρας.

Διαβάστε ακόμη: The HUB Athens: Εκεί όπου ξεκινάει η αλλαγή

Σε ένα φιλικό περιβάλλον με τη μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εν συντομία τις πρωτοβουλίες τους – με τις θεματικές τους να είναι ποικίλες και ενδιαφέρουσες και να κινούνται μεταξύ του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της συμμετοχή στα κοινά,  τις νέες τεχνολογίες, τον αγροτουρισμό και πολλά ακόμα.

Τη σκυτάλη πήρε ο «ειδικός» Nikolaus Hutter (Toniic Director Europe), ο οποίος ανέπτυξε την έννοια της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και του κοινωνικού αντίκτυπου, αλλά και την έννοια της επενδυτικής ετοιμότητας (investment readiness) και τη σημασία της για νέες επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν.

Στο δεύτερο μέρος του warp up οι θεματικές προσεγγιστήκαν πιο πρακτικά και τον «πάγο» έσπασε ο Christoph Prinz (Angel Investor και κοινωνικός επενδυτής με μεγάλη επιχειρηματική εμπειρία), ο οποίος προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που σκέφτεται ένας επενδυτής, τί ψάχνει και πώς μπορούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να τους προσεγγίσουν, να προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία τους.

Παράλληλα με τη συζήτηση γύρω από τις κοινωνικές επενδύσεις και το Impact Investment, μεταξύ επενδυτών και εκπροσώπων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με συντονιστή τον Nikoalus Hutter (Director του δικτύου Toniic) κορυφώθηκαν οι διαδικασίες του Investment Ready, αφού είχε έρθει η στιγμή να παρουσιαστούν στους επενδυτές -αυτή τη φορά- τα projects. Η Lena Gansterer, υπεύθυνη του προγράμματος Investment Ready, συντόνισε τους συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν 1,5 λεπτό στη διάθεση τους για να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους, δίνοντας έμφαση στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και στο κοινωνικό αντίκτυπο που επιτυγχάνουν, και να πείσουν τους επενδυτές. Τις δύο ομάδες των επενδυτών στελέχωσαν οι: Γιάννης Καπλανέλης, Christoph Prinz, Nidal Eses, Nikolaus Hutter και Πέτρος Κόκκαλης, οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμες συμβουλές και προτάσεις στους συμμετέχοντες.

1/5

Ο Γιάννης Καπλανέλης από το ΚΕΜΕΛ μας μίλησε για τη συμμετοχή του στο πρώτο Investment Ready: «Ο χώρος, οι διαδικασίες, το πρόγραμμα, αλλά και οι συντονιστές δημιούργησαν ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, αλλά και προκλητικό για τις ομάδες που συμμετείχαν. Θεωρώ ότι η τεχνογνωσία και η δικτύωση ενός οργανισμού με διεθνή εμπειρία όπως το Impact Hub μπορεί να δημιουργεί αποτελεσματικά αυτό το οικοσύστημα. Όσον αφορά τις συμμετοχές, διέκρινα μεν πάθος, θέληση, προσπάθεια από αξιόλογες προσωπικότητες. Εκείνο που με προβλημάτισε, είναι σε ποιο βαθμό μπορούν αυτές οι ιδέες να δημιουργήσουν βιώσιμες σε βάθος χρόνου επιχειρήσεις. Αυτή η ανησυχία προκύπτει από την πλειοψηφία των ιδεών που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι -κατά την άποψή μου- κυρίαρχο θέμα για προβληματισμό και διαχείριση. Στο σύνολό της η εκδήλωση, μόνο θετικά πρόσημα μπορεί να έχει».

Μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε: την Έλενα Λάμπρου και τη Δώρα Θανοπούλου με το «Λόγου Παίγνιον» – μια ομάδα παιδαγωγών, ηθοποιών, μουσικών και εμψυχωτών με σκοπό την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους χώρους του σχολείου, την Τίνα Σκλαβόλια με το «Alternative Athens», έναν εναλλακτικό τουριστικό οδηγό της πόλης ο οποίος παρέχει πληροφορίες στους τουρίστες τις οποίες μόνο οι γνήσιοι Αθηναίοι ξέρουν (σ.σ. Το Alternative Athens έχει κατακτήσει την 6η θέση στο Trip Advisor), το «City of Errors» και τη Μυρτώ Παπαδογεώργου, η οποία παρουσίασε τη διαδραστική πλατφόρμα που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια και έχει ως στόχο να αναδείξει, αλλά κυρίως να αλλάξει τα λάθη της μεγαλούπολης, το «Enter Art» – μια διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη, και τέλος το «The Bike Kitchen» μια πρωτοβουλία των Angel Ballestros (Bocho) και Άγγελου Οικονομάκη, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινότητα «ενεργών» ποδηλατών – παρέχοντας τους γνώσεις και εργαλεία  με στόχο την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στη πόλη αλλά και την επίλυση των τεχνικών ζητημάτων.

Στο Investment Ready Warm-up Athens συμμετείχαν οι εξής επιχειρηματικές πρωτοβουλίες:

Aephoria, Alternative Athens, Be Wise, Bioregional Development Group, Bike Kitchen Athens, City of Errors, Comicdom, Eumelia Organic Agrotourism, Enter Art, Λόγου Παίγνιον, Metis Innovative Design, Place Identity, The Gaia Sisterhood, SciFY, Verdical Planting Systems, Webtheater.