IOBE: Εξασθένηση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

IOBE: Εξασθένηση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Οι Έλληνες παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Νέα υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αν και εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα για την περίοδο της ύφεσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 91,7 μονάδες από 93,5 μονάδες, με την τάση να είναι πτωτική σε όλους τους επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τις κατασκευές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Στην έκθεσή του, το ΙΟΒΕ αναφέρει πως «η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αν και η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν, η κινητικότητα / διαθεσιμότητα στον Δημόσιο τομέα δημιουργεί εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών».

Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη τουριστική κίνηση φαίνεται να επηρεάζει θετικά αρκετές αγορές, ωστόσο η αναμενόμενη φορολογική επιβάρυνση από Σεπτέμβριο με καθυστερούμενες εισφορές, αλλά και η καταβολή της φορολογίας εισοδήματος δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση της απαισιοδοξίας.

Εισπράττουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά η «τρύπα» μένει

Τέλος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και οι διαδικασίες συγχωνεύσεων/εξαγορών στον χώρο εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παρά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση στην ΕΚΤ περιορίζεται σταδιακά και ενδεχομένως να μπορεί να ξεκινήσει, έστω σταδιακά, η παροχή κάποιας ρευστότητας στην οικονομία.

Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής εξασθενούν περαιτέρω, ενώ τόσο οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης δεν μεταβάλλονται.

Στις Υπηρεσίες, τόσο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να εντείνονται.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους να μην μεταβάλλονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κάμπτονται οριακά.

Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, με ταυτόχρονη άμβλυνση του αρνητικού δείκτη της απασχόλησης.

ΔΝΤ: Η Βραζιλία λέει αυτό που δεν τολμούν οι άλλοι να πουν;

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ οι χαμηλές προθέσεις για αποταμίευση, το επόμενο 12μηνο, βελτιώνονται. Τέλος, οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εντείνονται εκ νέου.

Περαιτέρω άμβλυνση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις -70,9 μονάδες από 66,5, τον προηγούμενο μήνα. Επανέρχεται, έτσι, στα επίπεδα του πρώτου τετραμήνου του έτους.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πολιτική αβεβαιότητα από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των εταίρων στην κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου φαίνεται πως έπληξε, έστω σε μικρό βαθμό, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρότι η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη τουριστική κίνηση επηρεάζει θετικά όσους εργάζονται στον ευρύτερο τομέα, ωστόσο η αναμενόμενη φορολογική επιβάρυνση από Σεπτέμβριο δεν επιτρέπει μεγαλύτερη υποχώρηση της απαισιοδοξίας.

Οι Έλληνες παραμένουν, πάντως, σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι καταναλωτές, με τα νοικοκυριά της Κύπρου να ακολουθούν, έχοντας καταγράψει, όμως, ελαφρά άνοδο στο σχετικό τους δείκτη, τον Ιούλιο (-57,1 από -59,7 μον.). Η Πορτογαλία έρχεται τρίτη, στη σειρά, στη σχετική κατάταξη (-52,1 μον.), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ρουμανία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά σε 15 χώρες τον Ιούλιο, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται σταθερά στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία).

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και τον Ιούλιο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, διατηρώντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 1,2 και 2,4 μονάδες, αντίστοιχα, στις 92,5 και 95,0 μονάδες. Ο δείκτης υπολείπεται, ωστόσο, ακόμη αισθητά έναντι του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο ζώνες.

Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, στις Υπηρεσίες, το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο, σε σχέση με τους άλλους τομείς (+1,8), ενώ στο Λιανικό Εμπόριο ηπιότερα (+0,9).

Στη Βιομηχανία, η άνοδος των προσδοκιών είναι σχετικά χαμηλή (+0,6 μονάδες), ενώ, στις Κατασκευές, ο σχετικός δείκτης μειώνεται (-1,0).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ