Ιστορική πτώση στις πωλήσεις iPhone

Ιστορική πτώση στις πωλήσεις iPhone
epa05278117 (FILE) A file photo dated 19 September 2014 showing the new iPhone 6 models displayed in the window at a local Apple store in Dallas, Texas, USA. Apple will release their financial year 2016 2nd quarter results on 26 April 2016. Media reports 25 April 2016 state Apple, that has never announced a decline in its year-over-year iPhone sales, may report selling less iPhones than before for the upcoming two quarters. EPA/LARRY W. SMITH

Απογοητευτικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple για το οικονομικό τρίμηνο.

Την Τρίτη η Apple ανακοίνωσε την πρώτη πτώση πωλήσεων του iPhone στην ιστορία και την πρώτη μείωση στα έσοδα εδώ και μια δεκαετία, καθώς η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει μια ολοένα και πιο κορεσμένη αγορά.

Οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν πάνω από 25% στην Κίνα, τη σημαντικότερη αγορά της μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προβλέπεται άλλο ένα απογοητευτικό τρίμηνο για τα εταιρικά έσοδα παγκοσμίως.

Οι μετοχές της έπεσαν κατά 8%, κάτω από τα 100 δολάρια, για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο. Και η αύξηση στην επαναγορά μετοχών και στο μέρισμα δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους επενδυτές.

Η Apple ανακοίνωσε ότι πούλησε 51,2 εκατομμύρια iPhone στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, σαφώς λιγότερα από τα 61,2 εκατομμύρια που πούλησε το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο, αλλά πάνω από τα 50 εκατομμύρια που υπολόγιζαν οι αναλυτές.

Η Apple προσπάθησε πολύ να ξεπεράσει τις περσινές πωλήσεις, οι οποίες έλαβαν ώθηση από την παρουσίαση μιας νέας γενιάς iPhone, είπε ο Λούκα Μαέστρι, οικονομικός διευθυντής της Apple σε συνέντευξή του στο Reuters. Οι συσκευές είχαν μεγαλύτερες οθόνες και έφεραν τις πωλήσεις στα ύψη.

«Το iPhone 6 είναι μια ‘ανωμαλία’ και μας δημιουργεί μια εξαιρετικά δύσκολη σύγκριση για μας» είπε.

Αν και τα διευθυντικά στελέχη της Apple είχαν προβλέψει τη μείωση των πωλήσεων αυτό το τρίμηνο, καλούνται τώρα να προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι η μείωση είναι προσωρινή.

Η Apple, πάντως, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει συσκευή που να μπορεί να δώσει ώθηση στις πωλήσεις όμοια με αυτή που γνώρισε η εταιρεία τόσα χρόνια.

«Η Apple υποχρεώνεται σε μια αμυντική στάση ως προς την ανάπτυξη» λέει ο Πάτρικ Μούρχεντ, αναλυτής στην Moor Insights & Strategy.

Τα κέρδη 1,90 δολάρια ανά μετοχή απέχουν από τα 2 δολάρια που ήταν η εκτίμηση πολλών αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή. Ο τζίρος 50,56 δισεκατομμυρίων δεν έφτασε την πρόβλεψη για επίτευξη τζίρου 51,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ και η πρόβλεψη για το τρίτο τρίμηνο κινείται στα 41 – 43 δισεκατομμύρια δολάρια, μακριά από τα 47,3 δισεκατομμύρια που προβλέπει η Wall Street.