J.P. Morgan: Πρόωρες εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

J.P. Morgan: Πρόωρες εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
Photo: REUTERS

Βασικό σενάριο να στηθούν κάλπες στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2014.

Ενημερωτικό σημείωμα της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, της JP Morgan, κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει πρόωρες κάλπες και εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 139 βουλευτές.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η πιθανότητα να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 υπερβαίνει το 70%. Όπως αναφέρει, ακόμη και στην περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιηθούν εντός του 2014, θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Πιο πιθανό σενάριο είναι να στηθούν κάλπες στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2014.

Η J.P. Morgan προβλέπει εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως εκτιμά είναι πιθανόν να δημιουργήσει τριβές και αντιδράσεις στην Ε.Ε. Αναλυτικά, η τράπεζα αναφέρει ότι μετά τις διπλές εκλογές του 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από ό,τι προέβλεπε η πλειονότητα των αναλυτών. Υποστηρίζει δε ότι ακόμα και αν δεν γίνουν τελικά οι εκλογές το 2014, το ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, με την προσοχή να στρέφεται μακριά από την εφαρμογή του μνημονίου.

Διαβάστε επίσης: «Ρίσκο» οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις για την JP Morgan

Πιθανότητα άνω του 60% δίνει στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οφείλεται στην αντιπάθεια των πολιτών προς την πολιτική ελίτ που εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας, προκαλώντας οικονομική ανέχεια και ανασφάλεια. Την ίδια στιγμή, επιταχύνεται η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να αναζητούν άλλες επιλογές σε μια ευρύτερη συμμαχία, ενώ επισημαίνει ότι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία.

Η JP Morgan προβλέπει ότι οι πιέσεις στην κυβέρνηση μπορεί να γίνουν μη διαχειρίσιμες τους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες και πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να φέρει καλά αποτελέσματα στις ευρωοεκλογές του Μαΐου, όπως και το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Το ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση και σε νέες εκλογές.