Karavan: Η νέα ελληνική μόδα στα καλύτερα της

Karavan: Η νέα ελληνική μόδα στα καλύτερα της

Η Μαριλού Κατσώνη μας ξεναγεί στον κόσμο των Karavan και εξηγεί πώς είναι να εκπροσωπείς την νέα γενιά των σχεδιαστών.

Δεν έχει σημασία αν είστε άντρας ή γυναίκα. Αν είστε ενεργοί στα social media τότε το όνομα Karavan σίγουρα σας είναι γνώριμο.

Τα μπόχο ρούχα της Μαριλού Κατσώνη, τα σήμα κατατεθέν μπουστάκια της και τα κιμονό της έχουν χαρίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες νέες σχεδιάστριες μόδας, με την χρονιά να κλείνει με μια αύξηση που ξεπέρασε το 2.000% στις πωλήσεις, ενώ η καλοκαιρινή σεζόν είναι σχεδόν 4 φορές πάνω σε σχέση με την περσινή και σήμερα η εταιρεία συστήνει το δεύτερο brand της.

Η Μαριλού μπορεί να ήθελε όλες οι γυναίκες να «ταξιδεύουν» με τα ρούχα της, ποιος είπε, όμως, πώς το δικό της ταξίδι ήταν εύκολο; Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή.

Δέκα χρόνια όπου εκείνη πέρασε απ’ τις σπουδές της στην γραφιστική και το σχέδιο μόδας, στον χώρο της μόδας όπου και εργάστηκε ως πωλήτρια, ενδυματολόγος και βοηθός στυλίστριας. Εμπειρίες που την «όπλισαν» να δημιουργήσει τη δική της σειρά ρούχων.

Τα ονόματα προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Γι αυτό δίνεται τόση μεγάλη προσοχή στην επιλογή του ονόματος. Ένα όνομα που θα σε παραπέμπει σε κάτι, μια εικόνα, μια ανάμνηση, μια μουσική…

Κάπως έτσι γεννήθηκαν και τα Karavan, όταν η Μαριλού προσπαθούσε να σκεφτεί όνομα για την εταιρεία και άκουσε το Planet Caravan των Black Sabbath.

Karavan, ένα καραβάνι αισθήσεων, χρωμάτων, μουσικών και αναμνήσεων…

Ο Μάρτιος του 2013 ήταν ο μήνας που η Ελλάδα πήρε το «εισιτήριο» για το καραβάνι της, και όπως φαίνεται χωρίς επιστροφή.

«Δεν ήθελα να ακολουθήσω μια νόρμα. Ήθελα να φτιάξω ρούχα που θα φορούσα πρώτα εγώ και που μετά να βλέπω γυναίκες κάθε ηλικίας να τα φοράνε. Να νιώθουν άνετα, αλλά και όμορφα με αυτά» δηλώνει.

Ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την παραγωγή των ρούχων, έραψε το πρώτο κομμάτι. Το πρώτο μπουστάκι Karavan.

«Όταν είπα πώς η πρώτη μου σειρά θα είναι με μπουστάκια και κιμονό όλοι γέλασαν», δηλώνει. Μπορεί να μη πίστεψαν πολλοί πώς οι Ελληνίδες θα βάλουν αυτά τα κομμάτια, αλλά τα νούμερα μίλησαν από μόνα τους. Η πρώτη καλοκαιρινή σειρά των Karavan με 12 κωδικούς έγινε sold out μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες.

Η Μαριλού, όχι μόνο έκανε μια δυναμική είσοδο στον χώρο της μόδας, αλλά κατάφερε να βγάλει το αρχικό της κεφάλαιο και να επανεπενδύσει επιπλέον χρήματα, ώστε να δει το όνειρο της να παίρνει σάρκα και οστά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγάλη πρόκληση για την ίδια και την ομάδα της ήταν να συνεχίσει την ανοδική αυτή πορεία και να αποδείξει πώς δεν ήταν απλά μια πυγολαμπίδα που έλαμψε και θα σβήσει.

Το τέλος του καλοκαιριού, βρήκε την ομάδα του Karavan που τότε ήταν τρία άτομα, η Μαριλού, η Τατιάνα και ο Χρήστος, γεμάτη πείσμα για να εδραιώσουν το brand τους.

Ένα showroom στο κέντρο του Συντάγματος, θα γινόταν σε πολύ σύντομο διάστημα ο «τόπος συνάντησης» των ταξιδιωτών. Κόντρα σε όσους λένε πώς η αρχή είναι δύσκολη, η Μαριλού θα αντιταχθεί και δηλώνει πώς το να παραμείνεις καλός είναι εξίσου δύσκολο. «Έκανα λάθη στις επόμενες κολεξιόν» δε θα διστάσει να παραδεχτεί.

1/8

«Μετά από 4 χρόνια προσπαθώ να κρατώ μια ισορροπία μεταξύ κομματιών που μου αρέσουν και κομματιών που θα έχουν απήχηση στον κόσμο» προσθέτει.

Τα Karavan σήμερα πουλιούνται σε πάνω από 80 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ και οι κάτοικοι του εξωτερικού σε αρκετές χώρες όπως Νορβηγία, Αυστραλία, Ντουμπάι και Ισπανία, μπορούν να βρουν τα προϊόντα της εταιρείας.

Στην εποχή της ψηφιοποίησης η Μαρία προσπάθησε να αντισταθεί όσο γινόταν στο «κύμα» των ηλεκτρονικών καταστημάτων και μας «σύστησε» το e-shop της μόλις αυτόν τον χειμώνα. Η ίδια πιστεύει πολύ στην σχέση που δημιουργείται μέσω των συνεργασιών και ήθελε να δημιουργήσει μια σταθερή σχέση με τα καταστήματα πριν ξεκινούσε την δική της χονδρική. Σήμερα, το κομμάτι των ηλεκτρονικών αγορών αποτελούν περίπου το 1/3 των συνολικών αγορών.

1/8

Είναι το ελληνικό ρούχο, ένα ακριβό ρούχο;

Τα Karavan έχουν «ελληνικό DNA». Όπως τονίζει η δημιουργός τους, τα υφάσματα είναι όλα ελληνικά, ενώ τα τυπώματα, τα κεντήματα και τα prints τα φτιάχνουν όλα οι ίδιοι. «Θέλω να κρατήσω την παραγωγή εδώ» δηλώνει.

Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πώς στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα που βλέπει το λιανεμπόριο να μειώνεται διαρκώς, η «νέα φουρνιά» των Ελλήνων σχεδιαστών δεν θα διστάζει να «χτυπήσει» τις τιμές της. Η ίδια δίνει τη δική της απάντηση: «Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω. Αρκετοί δεν γνωρίζουν το κόστος που μπορεί να έχει ένα ρούχο, όταν δεν μιλάμε για μαζική παραγωγή όπως κάνουν οι αλυσίδες καταστημάτων. Δεν βγάζουμε το κέρδος που πιστεύουν ανά ρούχο, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και τα υπόλοιπα κόστη».

Την ίδια στιγμή που το κοινό «γκρινιάζει» για τις υψηλές τιμές, η ελληνική μόδα ανθίζει. Η εγχώρια σκηνής που πέρασε απ’ την «χρυσή εποχή» των μετρ της υψηλής ραπτικής στα χρόνια της αδράνειας, έχει αναστηθεί εξαιτίας όλων εκείνων των νέων (και ταλαντούχων) σχεδιαστών που αποφασίζουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. «Σίγουρα υπάρχει πολύ ταλέντο στην χώρα, και η κρίση έσπρωξε αρκετούς να ασχοληθούν με αυτό που πραγματικά τους αρέσει απ’ το να αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα μια θέση σε μια εταιρεία. Ο χρόνος θα δείξει ποιοι θα καταφέρουμε να αντέξουμε».

Στον «χορό» των social media

Σύμφωνα με έρευνα του eMarketer, πάνω από το 84% των marketers αναμένεται να χρησιμοποιήσουν έστω και έναν influencer για τις καμπάνιες τους μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί που μπορούν να επηρεάζουν τόσο εύκολα το αγοραστικό κοινό προωθώντας τα προϊόντα είναι πλέον στην πρώτη γραμμή όταν μιλάμε για διαφημιστικές καμπάνιες.

Οι celebrities και οι persones του εξωτερικού βγάζουν εκατομμύρια ποστάροντας απλά στα social media, με τις εταιρείες να πληρώνουν αδρά για μια αναφορά στο προφίλ τους. Η «τάση» αυτή δε θα μπορούσε να μην έρθει αργά η γρήγορα και στην Ελλάδα.

Η σχεδιάστρια των Karavan, δεν μπορεί να κάνει τα «στραβά μάτια» στην δύναμη που έχουν τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα σημείο αναφοράς όλων των ανθρώπων και κατ’ επέκταση των ανθρώπων της μόδας. «Είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Πρώτα ήταν τα περιοδικά, μετά τα blogs και τώρα τα social media» δηλώνει. «Για εμάς έχει μεγαλύτερη αξία να το φοράει ο κόσμος και να ανεβάζει τις φωτογραφίες του, απ’ το να πληρώσω κάποιον να φορέσει κάτι που μπορεί να μου του αρέσει κι όλας» προσθέτει.

Το επόμενο «ταξίδι» των Karavan

Το καλοκαίρι αυτό, βρήκε την εταιρεία με πάνω από 50 κωδικούς. Η σειρά «Story Tellers» όπως την ονόμασε, είναι εδώ και λέει την δική της ιστορία μέσα από κάθε κομμάτι, αλλά είναι έτοιμη να ακούσει και αυτή των υπολοίπων.

Τα δεδομένα όμως, δείχνουν πώς η Μαρία δεν είναι απ’ τους ανθρώπους που επαναπαύεται τόσο εύκολα. Εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν, αποφάσισε να βγάλει μια ακόμα κολεξιόν. Τα Karavan, κάνουν τη δική τους spin-off, και παρουσιάζουν τα KRVN. «Είχα την ανάγκη να εντάξω κάποια πιο “ήσυχα” κομμάτια στη συλλογή και να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και σε κάτι πιο απλό και μίνιμαλ σε πιο χαμηλές τιμές» δηλώνει.

Την συλλογή των «Story Tellers» συνοδεύει επίσης μια σειρά από χειροποίητα τετράδια με τα prints των ρούχων, σε συνεργασία με την QUIXOTICgr.

Όσον αφορα τους επόμενους στόχους, η ίδια θέλει να δυναμώσει την ομάδα της, η οποία μετρά σήμερα 6 άτομα, αλλά να δοκιμαστεί και σε άλλους τομείς, κάνοντας μια προσπάθεια απ’ το φθινόπωρο να σχεδιάσει τα πρώτα προϊόντα Karavan για το σπίτι.

Διαβάστε ακόμα: Celia D: Όταν η επιχειρηματικότητα παντρεύεται τη μόδα