Και στο βάθος οικονομικός «πόλεμος»

Και στο βάθος οικονομικός «πόλεμος»

Ο επικεφαλής της Gazprom ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο πως η Ουκρανία αποπλήρωσε μόλις 10 εκατ. δολάρια από το ύψους 2 δισ. χρέος της.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ουκρανία έχει ενημερώσει την εταιρεία πως δεν είναι σε θέση να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για το αέριο που έλαβε τον Φεβρουάριο.

«Οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας μάς ενημέρωσαν ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου», είπε ο  Αλεξέι Μίλερ και διευκρίνισε ότι το συνολικό χρέος του Κιέβου προς τη Gazprom ανέρχεται σε 2 δισ. δολάρια.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να δώσει στη Gazprom μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, από ένα σύνολο οφειλής 1,529 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρέος της Ουκρανίας θα αυξηθεί κατά 440 εκατομμύρια δολάρια στις 7 Μαρτίου, τελευταία ημέρα πληρωμής. Η Gazprom, που παρέχει το 30% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ευρώπη, μετέφερε πέρυσι 86 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, δηλαδή περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της, στην Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Σλάπακ, που καλωσόρισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πακέτο στήριξης άνω των 11 δισ. ευρώ προς την χώρα του, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία της Ουκρανίας με τη Ρωσία σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προσφέρει η Μόσχα στο Κίεβο πριν από τρεις μήνες.

Διαβάστε επίσης: Η κρίση στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία

Η Ρωσία που είχε αγοράσει ουκρανικά ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που πρόσφερε η Μόσχα μετά την απόφαση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., δεν έχει καταβάλει τη δεύτερη δόση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και δεν έχει διευκρινίσει αν θα συνεχίσει το πρόγραμμα.

Πούτιν: Ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των παραδοσιακών εταίρων
«Υπάρχει δεδομένη πολιτική ένταση, δεν πρέπει να επηρεάσει την τρέχουσα οικονομική συνεργασία. Δεν είναι αναγκαίο να επιβαρύνουμε την δύσκολη κατάσταση, έχουμε ανάγκη να συνεργασθούμε με τους παραδοσιακούς μας εταίρους- υπηρετώντας παράλληλα τα δικά μας συμφέροντα, φυσικά. Δεν είναι ανάγκη να περιπλέκουμε την κατάσταση», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Ωστόσο ο Πούτιν προειδοποίησε αργότερα πως η ουκρανική κρίση έχει αυτήν τη στιγμή αρνητικές συνέπειες για την Τελωνειακή Ένωση στην οποία μετέχουν η χώρα του, η Λευκορωσία και το Καζακστάν και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς των τριών χωρών. «Η έκτακτη κατάσταση  στην Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες» είπε ο Πούτιν στους προέδρους της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, τους οποίους υποδέχτηκε στην κατοικία του, έξω από τη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ για την Ουκρανία