Κυρίαρχο πλέον το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο

Κυρίαρχο πλέον το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο
epa06842077 Prime Minister of Greece Alexis Tsipras in talks with British Prime Minister Theresa May (unseen) in 10 Downing Street, central London, Britain, 26 June 2018. Alexis Tsipras is on a three day visit to Britain and will also be meeting leader of the Labour Party Jeremy Corbyn. EPA/ANDY RAIN / POOL

Ποια είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ορίζοντα τον Μάιο του 2019.

Με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών να αλλάζει τρεις φορές μέσα σε 24 ώρες, και από τον Οκτώβριο του 2019 να μετατίθεται τον Μάιο του ίδιου έτους μαζί με τις ευρωεκλογές, αυτομάτως φούντωσαν και τα σενάρια για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές πλέον βλέπουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται για εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές μαζί τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το «αίτημα» Τσίπρα διεμηνύθη στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και αμέσως ξεκίνησαν οι σχετικές συνεννοήσεις. Ο Π. Σκουρλέτης δεν μπορούσε να «εκτεθεί» ο ίδιος , καθώς στο νομοσχέδιο που κατέθεσε, η πρόβλεψη για εκλογές ήταν 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019. Ετσι, κρίθηκε ως προσφορότερη, η λύση της τροπολογίας βουλευτών οι οποίοι πρότειναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο πρωθυπουργός θέλει να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά ο ίδιος, όχι μόνον την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον επόμενο μήνα, αλλά και το υπερπλεόνασμα του 2018. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σχετική βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση, παρά την ψυχρολουσία από το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα υπερβεί τον «σκόπελο» της περικοπής των συντάξεων.

Όσον αφορά στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι να περάσει από αυτή τη βουλή.

Με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία, τα σενάρια για να παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία εριλαμβάνουν από την αξιοποίηση «εφεδρειών» στη Βουλή, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία 151 εδρών, μέχρι την παραμονή της κυβέρνησης ως κυβέρνησης μειοψηφίας μέσω της διασφάλισης ψήφου ανοχής στο Κοινοβούλιο.