Κόκκινα δάνεια: Πολιτική λύση ή μετάθεση για αργότερα

Κόκκινα δάνεια: Πολιτική λύση ή μετάθεση για αργότερα

Τέσσερις τηλεδιασκέψεις και ένα Euroworking Group δεν ήταν αρκετά για να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» των κόκκινων δανείων.

του Αντώνη Αντζολέτου

Λίγο πριν τις 7 χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αφήνοντας την τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς σε εξέλιξη, ανηφόριζε την Ηρώδου Αττικού προκειμένου να βρεθεί στην οδό Νίκης και να συμμετάσχει στο Euroworking Group με τους δανειστές.

Το κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδα, μπορεί για άλλη μια φορά να κράτησε «κλειστά τα χαρτιά του» στους δημοσιογράφους, όμως είχε ήδη γίνει γνωστό πως το αδιέξοδο στις συνεννοήσεις για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας παραμένει.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και στο Euroworking Group δεν βγήκε «λευκός καπνός», παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έκανε ένα νέο βήμα που αφορούσε τα εισοδηματικά κριτήρια κάτω από τα οποία θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του NEWS 247 είχε κινηθεί στα 32.000.

Χαρακτηριστικό της διαφοράς που υπάρχει είναι αυτό που τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει άριστη γνώση των καθημερινών διαπραγματεύσεων: «Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση στα κόκκινα δάνεια γιατί η άλλη πλευρά θέλει πλειστηριασμούς. Κοιτούν τα εισοδηματικά κριτήρια». Μάλιστα συμπλήρωνε πως «ακόμα και αν δεχθούν την υψηλή αντικειμενική αξία, από τη στιγμή που θα βάλουν εισοδηματικό κριτήριο στα 12.000 ευρώ – που είναι στα όρια της φτώχειας – και πάλι δεν υπάρχει σύγκλιση», εξηγώντας με αυτό τον τρόπο πως η μια διαφορά δεν μπορεί να καλύψει την άλλη.

Πιο αναλυτικά από το 72% των νοικοκυριών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας η ελληνική πλευρά φαίνεται να είναι διατεθειμένη να πέσει στο 60%, αρκεί, όμως αυτό να μην σημαίνει πως και το εισοδηματικό κριτήριο θα καταβαραθρωθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν επίμονα την απελευθέρωση των πλειστηριασμών επιμένοντας πως με αυτόν τον τρόπο οι «κακοπληρωτές» θα αναγκαστούν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

Τα «κόκκινα δάνεια» στο επόμενο πακέτο μέτρων

Μια «πρόχειρη» λύση, που, όμως θα έδινε μια προσωρινή ανάσα στο οικονομικό επιτελείο θα ήταν η μετάθεση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων μέτρων, προκειμένου και οι δυο πλευρές να έχουν το χρόνο να προχωρήσουν σε νέες επεξεργασίες.

Βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει μια λύση «εδώ και τώρα» προκειμένου να εκταμιευτεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η δόση των 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως για το δεύτερο πακέτο προορίζεται η συζήτηση και των «κόκκινων δανείων» για τις επιχειρήσεις.

Τα υπόλοιπα «αγκάθια»

Καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή υποστήριζε πως μικρή προσέγγιση υπάρχει στο θέμα των 100 δόσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που λυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων το αδιέξοδο θα σταματήσει να υπάρχει.

Το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να ζητά να δίνεται ένας μήνας διορία σε όσους δεν μπορούν καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και όχι να ισχύσει ο «ξαφνικός θάνατος» και να βγαίνουν από την ρύθμιση την πρώτη ημέρα.

Όσον αφορά την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ φαίνεται να «κλειδώνει» ξεπερνώντας τα αρχικά νομικά κωλύματα. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επιβεβαίωση από την πλευρά των θεσμών για το ύψος του ισοδυνάμου.

Για τα γενόσημα η θέση των θεσμών είναι να καταργηθούν οι κατώτατες τιμές, ενώ σε σχέση με το αγγελιόσημο οι δανειστές ζητούν να σταματήσει η καταβολή τέλους στις διαφημίσεις των ΜΜΕ 20%.

Οι επικοινωνίες Τσίπρα

Όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από το σημερινό Eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, είναι χαμηλές με το Euroworking Group να δίνει περιθώριο έως την Τετάρτη προκειμένου να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα και να συνεδριάσει πάλι την Παρασκευή.

Προκειμένου να προλάβει το αδιέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά κατά σειρά με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Φρανσουά Ολάντ. Αυτό που φέρεται να εξήγησε είναι τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, μετά από 5 χρόνια κρίσης, είναι υποχρεωμένη να προστατέψει την πρώτη κατοικία των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν αποτρέποντας τον κίνδυνο να χαθεί η κοινωνική συνοχή από ένα κύμα μαζικών πλειστηριασμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός «κέρδισε» την υπόσχεση της Γερμανίδας καγκελαρίου να μεταφέρει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα δεδομένου και το προσφυγικού ζητήματος που έχει να αντιμετωπίσει.

Με την επιρροή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup να είναι δεδομένη μένει να αποδειχτεί αν όντως η στάση του ισχυρού άνδρα της Γερμανικής οικονομίας διαφοροποιηθεί έστω και λίγο κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Υποστηρικτικός στις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Αλέξη Τσίπρα να του εξηγεί πως «η ελληνική θέση είναι συμβατή με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου». «Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία για κανέναν Έλληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με το πρόεδρο της Κομισιόν να φέρεται να άκουσε με κατανόηση τις πάγιες θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Η πολιτική λύση

Στα «όπλα» της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός πως σχεδόν το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων έχουν πλέον επιλυθεί, έχοντας τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας πως τα ζητήματα που απομένουν έχουν πολιτικό και όχι τεχνικό χαρακτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα των «κόκκινων δανείων» και στο περιθώριο της τακτικής, αλλά και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη. Μοναδικό θέμα της συνάντησης των ηγετών είναι οι προσφυγικές και οι μεταναστευτικές ροές.

Η σύνδεσή του προσφυγικού ζητήματος με την δημοσιονομική χαλάρωση είναι ένα από τα νέα σημεία της διαπραγμάτευσης, που σε διπλωματικό επίπεδο θέτει διακριτικά η ελληνική πλευρά.

Χθες το βράδυ το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προκειμένου να προετοιμάσει τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό που θα συζητηθούν στο ανώτατο επίπεδο από τον πρωθυπουργό.

Πηγή: news247.gr