Ξεκινά ο «γολγοθάς» των δόσεων για τους πολίτες

Ξεκινά ο «γολγοθάς» των δόσεων για τους πολίτες

Κάθε μήνα στο γκισέ της Εφορίας οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν φόρους που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ.

Χωρίς ανάσα απαιτεί η Εφορία κάθε μήνα μέχρι τέλος του χρόνου οι πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρωθεί ένα βουνό φόρων συνολικού ύψους 7,928 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα βάσανα αρχίζουν από την Πέμπτη οπότε λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος για 2,493 εκατομμύρια φορολογούμενους και αν δεν πληρωθεί αρχίζουν να τρέχουν τόκοι και απειλές κατασχέσεων.

Η πρώτη δόση των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος απαιτεί κοντά στο 1,25 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.503 ευρώ.

Την Παρασκευή χτυπά η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ. Με ενάμιση μήνα καθυστέρηση ξεκίνησε η εκκαθάριση του φόρου. Τα ραβασάκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά στο Taxisnet από την 1η Αυγούστου.

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν ενημερωτικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό τους και θα πρέπει να το αναζητήσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του Ε9 για να αρχίσουν να πληρώνουν σε πέντε δόσεις, έως το τέλος του έτους, περίπου 2,65 δισ. ευρώ.

Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, το χέρι πρέπει να μπαίνει στην τσέπη
Αρχίζουν να τρέχουν από το τέλος Ιουλίου τρεις διμηνιαίες δόσεις για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης (για όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες ή αεροσκάφη) και από το τέλος Αυγούστου πέντε μηνιαίες δόσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο (αφορά όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ).

Ο γολγοθάς του φορολογούμενου δεν σταματά εδώ. Τον Δεκέμβριο έρχεται το κερασάκι στην τούρτα των φόρων. Από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το 1,53 δισ. ευρώ. Αν δεν αρχίσουν και πάλι να κατατίθενται με το τσουβάλι οι πινακίδες στις εφορίες.

Ο εφιάλτης των εφοριών δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κυβέρνηση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το τσουνάμι των επερχόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων αφενός θα διευρύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις, αφετέρου θα φουσκώσει επικίνδυνα τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν αγγίξει ήδη από το τέλος Ιουνίου τα 67,25 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό άλλωστε και καίγονται να αυξήσουν τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέγιστο δυνατό.

Τα ραβασάκια της Εφορίας
31 Ιουλίου: Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης

29 Αυγούστου: Πρώτη δόση φόρου ακινήτων, δεύτερη δόση φόρου πολυτελούς διαβίωσης

30 Σεπτεμβρίου: Δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος, έκτακτης κ.λπ. και δεύτερη δόση φόρου ακινήτων

31 Οκτωβρίου: Τρίτη δόση φόρου ακινήτων

28 Νοεμβρίου: Τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, έκτακτης κ.λπ και τέταρτη δόση φόρου ακινήτων

31 Δεκεμβρίου: Πέμπτη δόση φόρου ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας 2015

Πηγή: Τα Νέα