Η κρίση χτύπησε και τα καλλυντικά

Η κρίση χτύπησε και τα καλλυντικά

Μειώθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις στην Ελλάδα, οριακή η εικόνα στην Ευρώπη.

Η οικονομική ύφεση έχει και τις παράπλευρες απώλειες της σε προϊόντα καθημερινής χρήσης που πλέον δεν καταναλώνουμε με την μαζικότητα που κάναμε στο παρελθόν.

Όπως δείχνει η τελευταία πανευρωπαϊκή μέτρηση της Nielsen οι πωλήσεις καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης -κυρίως προϊόντα που το βασικό τους δίκτυο είναι το σούπερ μάρκετ- μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 κατά 4,4% σε αξία. Την Ελλάδα ακολουθεί η Τσεχία με ποσοστό 3.3% ενώ συνολικά η Ευρώπη στο δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε πτώση της τάξης του 1,5%.

Διαβάστε ακόμη: Η Μαίρη Κατράντζου μιλάει για την χαμένη γενιά των Ελλήνων 30ρηδων

Για την αγορά της Ευρώπης οι αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση αυτή είναι πλασματική κι έχει να κάνει με το εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών ιδιαίτερα νωρίς φέτος (31 Μαρτίου) στοιχείο που «έκλεψε» πωλήσεις από την αγορά του δευτέρου τριμήνου και τις οδήγησε στο πρώτο τρίμηνο όπου οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί έστω και κατά ελάχιστα (0,2%).

Στον αντίποδα οι χώρες που παρουσιάζουν την σημαντικότερη αύξηση στα καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης είναι η Τουρκία με το εντυπωσιακό 11,6% ακολουθούμενη από δύο Σκανδιναβικές χώρες, την Φινλανδία με άνοδο πωλήσεων της τάξης του 4,2% και την Νορβηγία με αύξηση κατά 2,2%.