Λέστερ: Η ομάδα ποδοσφαίρου που «τραβάει» τα φώτα όλου του πλανήτη

Λέστερ: Η ομάδα ποδοσφαίρου που «τραβάει» τα φώτα όλου του πλανήτη

Μια μοναδική ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου για τη δύναμη του αουτσάιντερ.

 

του Τζέφρι Σμιθ

Όπως τραγούδησαν οι Beatles, τα λεφτά δεν αγοράζουν αγάπη. Πλέον, σεΐχηδες του Περσικού Κόλπου, Ρώσοι ολιγάρχες, και Αμερικάνοι κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών – όλοι τους ιδιοκτήτες των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αγγλίας – μαθαίνουν άλλο ένα πικρό δίδαγμα: τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε και την επιτυχία.

Επικεφαλής της βαθμολογίας στο αγγλικό πρωτάθλημα, την γνωστή μας Premier League, δεν βρίσκεται ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ετήσια έσοδα: 568 εκατομμύρια δολάρια), ούτε η Μάντσεστερ Σίτυ (507 εκατομμύρια δολάρια), ούτε η Τσέλσι (460 εκατομμύρια δολάρια), ούτε η Άρσεναλ (477 εκατομμύρια δολάρια). Καθώς το πρωτάθλημα φτάνει στο τέλος του, φαβορί για την κατάκτησή του είναι το μεγάλο αουτσάιντερ, η Λέστερ, η οποία πέρυσι είχε …μόλις 150 εκατομμύρια δολάρια έσοδα.

Για να έχετε μια ιδέα του χάσματος που χωρίζει τη Λέστερ από τις γνωστότερες αγγλικές ομάδες, αρκεί η ακόλουθή πληροφορία: η ομάδα της Λέστερ που κέρδισε την Τσέλσι 2-1 τον Δεκέμβριο κόστιζε 33 εκατομμύρια δολάρια σε αξία μεταγραφών, ενώ η ηττημένη Τσέλσι είχε παίκτες για τους οποίους συνολικά είχαν ξοδευτεί 311 εκατομμύρια δολάρια. Κι όταν την επόμενη εβδομάδα η Λέστερ έπαιξε με την Μάντσεστερ Σίτυ, το ύψος της μεταγραφής οχτώ παικτών της αντιπάλου (του καθενός ξεχωριστά) ήταν μεγαλύτερο απ’ το κόστος όλης της ομάδας της Λέστερ!

Σε τι οφείλεται η επιτυχία της; Η Λέστερ έχει σταθεί τυχερή αλλά και ικανή, καταρχήν, στη μεταγραφική της πολιτική. Πρωτοποριακές μέθοδοι γυμναστικής, όπως η κρυοθεραπεία, έχουν παίξει κι αυτές τον ρόλο τους. Όμως, το βασικό στοιχείο είναι άλλο: η αίσθηση της ομάδας.

Η Λέστερ είναι πάνω απ’ όλα ομάδα, με ένα σπάνιο πνεύμα συνοχής και αλληλεγγύης που οικοδομήθηκε την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά όταν το φάσμα του υποβιβασμού πλανιόταν από πάνω της. Και ο Κλαούντιο Ρανιέρι, ο γνωστός βετεράνος προπονητής, έχει ηγηθεί με μαεστρία της όλης προσπάθειας.

Επίσης, οι πλουσιότερες ομάδες ξόδεψαν πολλά χρήματα για τους λάθος παίκτες, ενώ και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ομάδων μικραίνει καθώς η βάση των φιλάθλων του αγγλικού πρωταθλήματος επεκτείνεται παγκοσμίως. Κάπως έτσι, η Λέστερ βρέθηκε στα χέρια του Ταϊλανδέζου δισεκατομμυριούχου Βιτσάι Σριβανταναπράμπα, ο οποίος κατέχει μια αυτοκρατορία καταστημάτων αφορολόγητων ειδών σε αεροδρόμια της Ταϊλάνδης.

Συνολικά, η επιτυχία της Λέστερ έχει κάνει την Premier League πιο απρόβλεπτη και πιο συναρπαστική. Παραδόξως, το γεγονός αυτό μακροπρόθεσμα ίσως προσθέσει και εμπορική αξία στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ευρώπης.