Μαθαίνοντας τους υπολογιστές να μιλάνε!

Μαθαίνοντας τους υπολογιστές να μιλάνε!

Το να εξηγήσεις στους υπερ-υπολογιστές την καθομιλουμένη, ίσως αποτελεί το υπέρτατο όριο στην ευφυΐα των μηχανών.

του Μίκαλ Λεβ-Ραμ

Η επιστημονική δοκιμή για να καταλάβει κάποιος αν ένας υπολογιστής μπορεί να «σκεφτεί» είναι εκπληκτικά απλή: Μπορεί να κουτσομπολέψει; Το αποκαλούμενο και τεστ Turing λέει ότι ένας υπολογιστής που είναι ικανός να συμμετάσχει σε μία φυσιολογική συζήτηση χωρίς να προδώσει την πραγματική του ταυτότητα μπορεί να θεωρηθεί ευφυής. Μέχρι τώρα, κανένα μηχάνημα δεν έχει περάσει το τεστ.

Ο Έρικ Μπράουν, ερευνητής στην IBM, έχει αναλάβει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Ο 45χρονος επιστήμονας είναι ο ιθύνων νους πίσω από τον Watson, τον υπερ-υπολογιστή που σάρωσε τους ανθρώπινους αντιπάλους του στο Jeopardy! το 2011. Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη δυσκολία για τον Μπράουν, ως εκπαιδευτής ενός μηχανήματος, δεν είναι να το διδάξει περισσότερα πράγματα αλλά να το βοηθήσει να καταλάβει τις λεπτές αποχρώσεις της γλώσσας, και ιδιαίτερα της καθομιλουμένης. «Ως άνθρωποι, δεν καταλαβαίνουμε πόσο αμφίσημη είναι η επικοινωνία μας», λέει.

Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια ο Μπράουν προσπάθησε να διδάξει στον Watson το Urban Dictionary (Λεξικό της Πόλης). Η δημοφιλής ιστοσελίδα περιέχει ορισμούς όρων που προέρχονται από την αργκό των πόλεων, και εκεί μπορεί κάποιος να βρει από συντομογραφίες μέχρι ιδιωματισμούς.

Διαβάστε ακόμη: Οι πέντε ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου

Όμως, ο Watson δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ανάμεσα στην ευγενική και τη χυδαία γλώσσα – και το Urban Dictionary είναι γεμάτο χυδαίες λέξεις και φράσεις. Ο Watson απέκτησε και κάποιες κακές συνήθειες διαβάζοντας τη Wikipedia. Σε κάποια τεστ χρησιμοποίησε ως και τη λέξη «σκατ…» απαντώντας στην ερώτηση ενός ερευνητή.

Τελικά, η 35μελής ομάδα του Μπράουν δημιούργησε ένα φίλτρο για να αποτρέπει τον Watson από το να βρίζει και έσβησε το Urban Dictionary από τη μνήμη του. Όμως, οι δοκιμές δείχνουν το πόσο δύσκολο θα είναι να αποκτήσει η τεχνητή ευφυΐα τη δυνατότητα φυσιολογικής επικοινωνίας. Τώρα ο Μπράουν εκπαιδεύει τον Watson για το ρόλο του διαγνωστικού εργαλείου σε νοσοκομεία. Ευτυχώς, εκεί δεν χρειάζεται να μιλάει αργκό.