Μαζική συμμετοχή στη δημοσκόπηση του Guardian για τα Μάρμαρα

Μαζική συμμετοχή στη δημοσκόπηση του Guardian για τα Μάρμαρα

Τα σχόλια έχουν ξεπεράσει τα 1.300 και οι απόψεις των αναγνωστών ποικίλουν - Να επιστρέψουν στην Ελλάδα ψηφίζει το 80%. 

«Έχει ο Τζορτζ Κλούνεϊ δίκιο; Θα πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα Ελγίνεια» είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Guardian. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή στη δημοσκόπηση του βρετανικού μέσου είναι μεγάλη, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του διάσημου ηθοποιού υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω 1.300 άτομα έχουν αφήσει το σχόλιο τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα συναισθήματα ποικίλουν καθώς κάποιοι εκφράζουν τη συμπάθεια και την υποστήριξη τους ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν την αντιπάθεια τους προς την Ελλάδα.Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τους χαρακτηρισμούς απέναντι στους Βρετανούς οι οποίοι περιγράφονται ως ιμπεριαλιστές κλέφτες και παρομοιάζονται με τους Ναζί που έκλεψαν τα έργα τέχνης των Εβραίων.

«Αν δώσουμε τα Ελγίνεια πίσω στην Ελλάδα πολύ σύντομα θα συμπεριληφθούν στην ιδιωτική συλλογή της Goldman Sachs» αναφέρει ένας αναγνώστης σε σχόλιο του. Στο ίδιο πνεύμα και το σχόλιο – απορία «αν έχει κρατηθεί η απόδειξη αγοράς των Μαρμάρων».

Διαβάστε ακόμη: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επανέρχεται για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Δεν θα πρέπει να επιστραφούν εκτός κι αν οι Έλληνες πληρώσουν το Βρετανικό Μουσείο για τα 200 χρόνια συντήρησης» γράφει άλλος αναγνώστης, ενώ πολλοί επωφελούνται της ευκαιρίας για να ζητήσουν πίσω τα μνημεία που έχουν κλαπεί από την πατρίδα τους. Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που υποβαθμίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα και το παρουσιάζουν ως ήσσονος σημασίας συγκριτικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο.

«Δυστυχώς η Ελλάδα είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό και βρίσκεται αντιμέτωπη με φτώχεια, υψηλά ποσοστά ανεργίας και διαφθορά και όλοι οι Έλληνες ασχολούνται με την επιστροφή αυτών των αρχαίων γλυπτών» αναφέρεται σε σχόλιο.

Η άποψη πάντως στην οποία καταλήγουν οι περισσότεροι αναγνώστες είναι ότι χωρίς τα Ελγίνεια το Βρετανικό Μουσείο θα δείχνει άδειο και θα χάσει μεγάλο μέρος από την αίγλη του. Γεγονός που θα επαληθευόταν αν το μέλλον των Μαρμάρων καθοριζόταν από την έκβαση του δημοψηφίσματος, αφού το 80% των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους εκεί όπου ανήκουν…