Με διαδικασίες εξπρές η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Με διαδικασίες εξπρές η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Οι νέες ισορροπίες στον οργανισμό, ο τομέας των υδρογονανθράκων και οι επενδυτές «υψηλής ποιότητας».

Με διαδικασίες εξπρές, που φημολογείται ότι επιφέρουν διαρθρωτικές διοικητικές αλλαγές, προωθείται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Η συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων που δημοσιοποιήθηκε χθες και περιλαμβάνει την πώληση του 50,1%, ανοίγει το δρόμο για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι δύο πλευρές (όμιλος Λάτση και Δημόσιο) θα διατηρήσουν από 15%, ενώ προβλέπεται να αποσχιστεί από τον όμιλο ο τομέας των υδρογονανθράκων και να ενταχθεί σε μια νέα εταιρεία, με αυξημένη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου.

Όσον αφορά στους ενδιαφερόμενους για το 51% του Οργανισμού, ο  διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg προέβλεψε ότι θα είναι επενδυτές υψηλής ποιότητας.

«Η επικείμενη πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα εκκινήσει τον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό σε περίπου 10 ημέρες, με στόχο «να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους κάτι που υποδηλώνει μια σφιχτή διαδικασία με την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή πριν το τέλος του καλοκαιριού».

Αναφορικά με το τίμημα, ο κ. Λαμπίρης υπογράμμισε ότι «αναμένουμε από τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκτιμήσουν μια σειρά παραμέτρων, όπως η πολύ ισχυρή απόδοση των ΕΛΠΕ, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς και το γεγονός ότι παρέχουμε πλειοψηφικό μερίδιο στον έλεγχο της διαχείρισης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι «η ώρα για την Ελλάδα είναι τώρα», σημειώνοντας ότι «καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται, το ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα ενταθεί».

Οι λεπτομέρειες της πώλησης

Η «Ελληνικά Πετρέλαια» ενημέρωσε χθες με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ότι οι βασικοί της μέτοχοι ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean υπέγραψαν στις 3 Απριλίου μνημόνιο κατανόησης για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μέσω ανοικτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκ του ελάχιστου προς πώληση ποσοστού, 20% αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της Paneuropean.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δύο υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν στα ΕΛΠΕ ποσοστό 15% έκαστος και ο ρόλος τους την επόμενη ημέρα, με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες, η ολοκλήρωση των οποίων έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης σχετικά με την από κοινού πώληση μετοχών.

Οι συμμετοχές των ΕΛΠΕ στις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα τεθούν υπό τη σκέπη μιας εταιρείας holding θυγατρικής των ΕΛΠΕ, στην οποία επίσης το Δημόσιο θα διατηρεί ποσοστό 15%. Η συμφωνία, ωστόσο, αναφέρει ότι μετά την πώληση θα εξεταστούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Με το κλείσιμο της συμφωνίας μετόχων, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προκηρύξει άμεσα τον διεθνή διαγωνισμό για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ενώ οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, δηλαδή Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs, θα ξεκινήσουν τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.