Μέλισσες από χρυσάφι!

Μέλισσες από χρυσάφι!

Η Μαρίνα Νικολουλέα κατασκευάζει κοσμήματα από χρυσό, ρετσίνι και... μέλισσες.

Πώς θα σας φαινόταν αν τα κοσμήματα που φορούσατε έκρυβαν στα «σπλάχνα» τους κάτι από τη μητέρα φύση; Χρυσός, ρετσίνι και… μέλισσες είναι εν προκειμένω οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της συλλογής κοσμημάτων Queen Bee που εντυπωσιάζει το γυναικείο κοινό.

Η Ελληνίδα ομογενής Μαρίνα Νικολουλέα στα 28 της χρόνια έχει ήδη τη δική της επιχείρηση και δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Έχοντας σπουδάσει Ζωολογία και Γενετική, η ίδια αξιοποίησε τις γνώσεις της δημιουργώντας μια πρωτότυπη σειρά κοσμημάτων που εκτός από την αισθητική της αξία έχει παράλληλα ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την απειλή εξαφάνισης του πληθυσμού των μελισσών.

Σημαντικό κομμάτι του παζλ που εξηγεί, εν μέρει, το πρωτότυπο επιχειρηματικό εγχείρημα είναι το γεγονός ότι η Μαρίνα προέρχεται από μια οικογένεια που είχε άμεση σχέση με τη μελισσοκομία. Από πολύ μικρή εξοικειώθηκε με τις μέλισσες αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον και τάχθηκε υπέρ της προστασίας τους. Πρόκειται για μια αυτοδίδακτη δημιουργό χειροποίητων κοσμημάτων που τολμά να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση σε μια αγορά που διψά για πειραματισμούς και καινοτομία. Δαπανά περίπου μια εβδομάδα για την κατασκευή κάθε κοσμήματος, ενώ εκτός από τη συλλογή Queen Bee φτιάχνει κοσμήματα και κατά παραγγελία.

Η σειρά κοσμημάτων Queen Bee αποτελείται από δείγματα πραγματικών μελισσών σε ρετσίνι, μαζί με φύλλα χρυσού και κερί μέλισσας. Η διαδικασία έχει ως εξής: αφού περισυλλεγούν οι νεκρές μέλισσες, τοποθετούνται σε ρετσίνι, το οποίο εν συνεχεία περνά από αμμοβολή και αυτό που απομένει για να λάβει το εκάστοτε κόσμημα την τελική του μορφή είναι ο παράγοντας φαντασία.

Το κοινωνικό μήνυμα για την προστασία της φύσης και των μελισσών είναι παντού, ακόμα και στα υλικά που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνης. Το φύλλο χρυσού συμβολίζει το μέλι, το «υγρό χρυσάφι», όπως αποκαλούνταν στην αρχαιότητα, ενώ τα δείγματα από αληθινές μέλισσες συμβολίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κάθε μια ξεχωριστά στον κόσμο και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το είδος τους, όπως η Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας.

Εύλογα θα υποθέσει κανείς πως η συλλογή Queen Bee απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες, ωστόσο, παρά τη θηλυκού γένους επωνυμία της εταιρείας, η Μαρίνα δημιουργεί μανικετόκουμπα και πιαστράκια για γραβάτες ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και του ανδρικού κοινού.