Μέτρα για το ελληνικό χρέος ζήτησε ο Ντράγκι

Μέτρα για το ελληνικό χρέος ζήτησε ο Ντράγκι
epa05593945 European Central Bank (ECB) President Mario Draghi and Vice President Vitor Constancio arriving for a press conference of the European Central Bank in Frankfurt/Main, Germany, 20 October 2016. EPA/RANK RUMPENHORST

Είναι νωρίς να μιλάμε για συμμετοχή Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται. Εχουμε εκφράσει ανησυχίες και πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι όταν αυτές ολοκληρωθούν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ λειτουργώντας ανεξάρτητα θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Συνακόλουθα όπως ανέφερε είναι “ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης” (Q.E).

Όσον αφορά την Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από την DBRS, τότε τα ομόλογα της θα αποκλειστούν από το QE.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Πορτογαλία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε σήμερα το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) και μετά το Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι μάλλον απίθανο το πρόγραμμα να σταματήσει απότομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκριθεί μία σταδιακή μείωση του ποσού των ομολόγων από το επίπεδο των 80 δισ. ευρώ το μήνα που απορροφά σήμερα από την αγορά η ΕΚΤ.