Μια ελληνική πρόταση για χαμηλότερο κόστος ενέργειας

Μια ελληνική πρόταση για χαμηλότερο κόστος ενέργειας

Η εταιρεία Heliix κέρδισε στον διαγωνισμό Make Innovation Work και το FortuneGreece.com σας τη συστήνει.

Τι θα λέγατε εάν ο ηλιακός σας θερμοσίφωνας αποκτούσε ξαφνικά διπλάσιο χρόνο ζωής και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας; Αυτή ήταν η συλλογιστική της καινοτόμας ιδέας που κέρδισε το 1ο βραβείο καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 45.000 ευρώ στον διαγωνισμό «Make Innovation Work» που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τρεις φοιτητές από το Πολυτεχνείο στράφηκαν στον κλάδο των ΑΠΕ και χάρη στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα EGG enter-grow-go, μια πρωτοβουλία της Eurobank και του Corallia για τη στήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάφεραν να μετουσιώσουν την ιδέα τους σε επιχείρηση. Ο Νίκος Αράπκουλες, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Power Kit, η οποία μετονομάστηκε σε Heliix, μιλά στο Fortunegreece.com για τη βράβευση καθώς και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία το προσεχές διάστημα. Το προϊόν αναμένεται να κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην εγχώρια αγορά τον Απρίλιο του 2015, ενώ πέρα από τους οικιακούς καταναλωτές, που αποτελούν και το βασικό κοινό- στόχο, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εμπορικά κτίρια ή ακόμη και πλοία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μειώνοντας σημαντικά τα κόστη.

make innovation work
Ο Νίκος Αράπκουλες

 

Η Heliix δραστηριοποιείται στον κλάδο της Ενέργειας, υποσχόμενη στον χρήστη της εκμετάλλευση της χαμένης θερμότητας που αποβάλλεται στο περιβάλλον από θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες. Πώς λειτουργεί αυτό στην πράξη και ποια τα οφέλη;

Στη Heliix, έχουμε αναπτύξει μια καινοτομική τεχνολογία αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με υψηλή απόδοση. Η τεχνολογία αυτή ενσωματώνεται στη συσκευή PhaethonTM, η οποία συνδέεται σε οποιονδήποτε νέο ή προεγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα, τον μετατρέπει σε ένα σύστημα ηλιακής συμπαραγωγής με διπλάσια απόδοση και χρόνο ζωής, προσφέροντας 25-30% εξοικονόμηση στο οικιακό τιμολόγιο ρεύματος και απόσβεση της αγοράς σε 3-4 χρόνια.

Σε ποιους απευθύνεστε;
Στόχος μας στη Heliix είναι να προσφέρουμε μια λύση υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η οποία όμως να συνδυάζει και άλλα οφέλη, όπως η ικανοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πλευρά της ζήτησης και για αυτό έχουμε αφοσιωθεί στην παραγωγή μιας συσκευής που απευθύνεται κυρίως σε οικιακούς καταναλωτές. Η τεχνολογία μας όμως υποστηρίζει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών που μπορούν να μειώσουν δραστικά τα κόστη λειτουργίας μεγαλύτερων εγκαταστάσεων, όπως ξενοδοχείων, βιομηχανιών, εμπορικών κτιρίων ή ακόμη και πλοίων.

Τι είχατε στο μυαλό σας όταν ιδρύατε την εν λόγω εταιρεία, δεδομένου ότι ξεκίνησε ως μια ιδέα από τρεις φοιτητές του Πολυτεχνείου που μέχρι τότε δεν είχαν καμία σχέση με το επιχειρείν;
Στην ίδρυση και την οργάνωση της επιχείρησης μας βοήθησε πολύ η καθοδήγηση και η κατάρτιση που πήραμε από το πρόγραμμα EGG enter-grow-go, μια πρωτοβουλία της Eurobank και του Corallia για τη στήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμμετέχουμε για δεύτερη χρονιά, σαν residents. Έτσι, είχαμε από την αρχή ένα δομημένο business plan στο μυαλό μας, το οποίο συνεχίσαμε να εξελίσσουμε, με στόχο πάντα να δημιουργήσουμε μια εξωστρεφή επιχείρηση που θα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορούν να παρέχουν ένα σωστό και δυνατό ξεκίνημα, ειδικά στα πρώτα βήματα μιας επιχειρηματικής ιδέας. Μέσα από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα EGG enter-grow-go, μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε γερές βάσεις και να μεταμορφώσουμε την ιδέα μας σε επιχείρηση, αξιοποιώντας την υποδομή, την κατάρτιση, την καθοδήγηση από τον μέντορα, και τις άλλες παροχές του προγράμματος.

Πόσα άτομα απασχολούνται αυτή τη στιγμή;
Αυτή τη στιγμή η ομάδα μας αποτελείται από 6 άτομα, ενώ έχουμε και σταθερές συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες και άλλες εταιρείες.

Πότε εκτιμάτε ότι θα τοποθετηθεί το προϊόν στην αγορά;
Το προϊόν μας βρίσκεται σε φάση βελτιστοποίησης και αναμένεται το τελικό πρωτότυπο να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2015, οπότε και θα αρχίσει η εγκατάσταση κάποιων συσκευών πιλοτικά, ώστε να συγκεντρώσουμε στοιχεία και για την εμπειρία που θα έχουν οι χρήστες από τη συσκευή μας.

Υπάρχει σκέψη για επέκταση και στις αγορές του εξωτερικού;
Αυτή είναι η πρωταρχική μας σκέψη! Χώρες όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δίνουν ισχυρά κίνητρα για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στους πολίτες τους, αποτελούν τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές για εμάς. Και η Ελλάδα όμως, βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση, όσον αφορά τον όγκο των εγκατεστημένων θερμικών ηλιακών συλλεκτών, για αυτό και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε από εδώ.

Τιμηθήκατε με το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό του Make Innovation Work. Τι θεωρείτε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να ξεχωρίσει η δική σας πρόταση ως η πιο καινοτόμα ιδέα που κατατέθηκε;
Η διάκρισή μας στον διαγωνισμό έφερε μεγάλη ικανοποίηση στην ομάδα μας, καθώς αποτελεί σημαντική αναγνώριση μιας καλής πορείας και της δουλειάς που έχουμε κάνει ως τώρα. Πιστεύουμε ότι εκτός από την καινοτομία και την αξία που έχει να προσφέρει ένα προϊόν σαν το δικό μας στον τελικό καταναλωτή, για την πρώτη θέση στη βαθμολογία ευθύνεται και το εμπεριστατωμένο επιχειρηματικό πλάνο μας, σύμφωνα και με τα κριτήρια αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Εκτός από την ηθική ικανοποίηση που λάβατε από το βραβείο, υπήρξε και ένα χρηματικό έπαθλο της τάξης των 45.000 ευρώ. Πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε;
Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε την ομάδα μας και να καλύψουμε κάποια κόστη σχεδιασμού και κατασκευής της συσκευής, αλλά και επέκτασης της πνευματικής μας ιδιοκτησίας. Εκτός όμως από το χρηματικό ποσό, εξίσου σημαντικά για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας είναι και τα μη χρηματικά έπαθλα και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχονται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Χρηματιστήριο Αθηνών και τους υποστηρικτές του διαγωνισμού.

Ποια τα επόμενα βήματά σας; Υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο άλλο project σε εξέλιξη;
Ο άμεσος στόχος μας είναι να τελειοποιήσουμε το προϊόν μας, να πάρουμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να κάνουμε τις πρώτες μας πωλήσεις. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και το σχεδιασμό κάποιων συμπληρωματικών προϊόντων, όπως νέου τύπου ηλιακούς συλλέκτες, ενώ στο μέλλον, προβλέπεται να αναπτύξουμε και άλλες οικιακές συσκευές που θα λειτουργούν απρόσκοπτα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον