Μια σημαντική εξέλιξη που αλλάζει όσα ξέρουμε για τις πληρωμές

Μια σημαντική εξέλιξη που αλλάζει όσα ξέρουμε για τις πληρωμές

‘Εμποροι και οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν χρήματα σε μια άλλη χώρα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Τι ανακοίνωσε η IBM.

του Jeff John Roberts

Σε μια σημαντική εξέλιξη για την τεχνολογία πληρωμών, η IBM και ένα δίκτυο τραπεζών άρχισαν να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα και λογισμικό αλυσίδας των μπλοκ (blockchain) για τη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων σε όλη την περιφέρεια του Νότιου Ειρηνικού.

Η σημασία της είδησης, που ανήγγειλε η IBM τη Δευτέρα, έγκειται στο ότι οι έμποροι και οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν χρήματα σε μια άλλη χώρα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, επιταχύνοντας έτσι μια διαδικασία πληρωμών που συνήθως απαιτεί κάποιες μέρες.

Το τραπεζικό δίκτυο περιλαμβάνει «12 νομισματικούς διαδρόμους» που περιλαμβάνουν την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και μικρότερες χώρες όπως τα Φίτζι και τα Τόνγκα. Και θα επεξεργάζεται έως και 60 τοις εκατό όλων των διασυνοριακών πληρωμών στους «διαδρόμους» ξένου συναλλάγματος του Νότιου Ειρηνικού μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η είδηση αποτελεί και μια σημαντική επικύρωση της τεχνολογίας της αλυσίδας των μπλοκ, η οποία εδώ και καιρό υπόσχεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η μετάβασή της από το στάδιο της σύλληψης στον πραγματικό κόσμο έχει καθυστερήσει.

Η αλυσίδα των μπλοκ, η οποία βασίζεται σ’ ένα διάσπαρτο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη δημιουργία ενός ανεξίτηλου, ασφαλούς δικτύου συναλλαγών, συνδέεται πρωτίστως με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες εφαρμογές, όπως η παρακολούθηση μεταφερόμενων προϊόντων ή, όπως σ’ αυτή την περίπτωση, η καταγραφή μιας σειράς διασυνοριακών συναλλαγών.

Η νέα, βασισμένη στο blockchain τραπεζική διαδικασία, είναι επίσης αξιοσημείωτη επειδή οι τράπεζες θα βασίζονται αρχικά σ’ ένα ψηφιακό νόμισμα σαν το bitcoin, που ονομάζεται Lumens. Με τη χρήση του, θα διευκολύνονται οι διασυνοριακές πληρωμές.

Σήμερα, οι τράπεζες πραγματοποιούν τις πληρωμές αυτές διατηρώντας λογαριασμούς στο εξωτερικό σε τοπικό νόμισμα και χρεώνοντας, στη συνέχεια, τους λογαριασμούς αυτούς- μια διαδικασία που είναι αργή και δεσμεύει κεφάλαιο.

Βάσει της νέας διευθέτησης, οι τράπεζες θα διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας Lumens, και στη συνέχεια θα βασίζονται στις τοπικές αγορές για τη μετατροπή των Lumens σε τοπικό νόμισμα.

Τα Lumens δημιουργούνται από μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ονομάζεται Stellar, η οποία ιδρύθηκε από τον Jed McCaleb – μια γνωστή φιγούρα στον κόσμο των πληρωμών και των κρυπτονομισμάτων.

Μια σημαντική αλλαγή που κάνει το bitcoin να «καλπάζει»