Μήνυμα επιτάχυνσης των προαπαιτούμενων από τους θεσμούς

Μήνυμα επιτάχυνσης των προαπαιτούμενων από τους θεσμούς

Μήνυμα ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να στείλει το Eurogroup στην Ελλάδα.

Τάσος Δασόπουλος

«Κρατήστε το πρόγραμμα εντός τροχιάς», είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλουν προς την Ελλάδα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που θα είναι η τελευταία για το φετινό καλοκαίρι.

Περίπου ένα χρόνο μετά την δραματική σύνοδο κορυφής της 13ης Ιουλίου του 2015 όταν μετά την 17ωρη συνεχή σκληρή διαπραγμάτευση Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης η Ελλάδα σήμερα δεν θα είναι το πρώτο θέμα.

Τη θέση αυτή έχουν πάρει η νέα τραπεζική κρίση που απειλεί να πυροδοτήσει η ανάγκη ενίσχυσης των Ιταλικών Τραπεζών και η επόμενη ημέρα του Brexit αλλά και οι αποκλίσεις των προϋπολογισμών σε Ισπανία και Πορτογαλία..

Ωστόσο η διατήρηση του προγράμματος εντός χρονοδιαγράμματος που θα ζητήσουν οι ομόλογοι του κ. Τσακαλώτου σημαίνει δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο ώστε τα χρήματα να έρθουν το αργότερο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου

Το δεύτερο είναι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να μην τηρήσει την «παράδοση» και να ολοκληρωθεί στην ώρα της , δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου .

Στο πλαίσιο αυτό ,ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να ενημερώσει για την μέχρι τώρα πρόοδο όλων των ανοιχτών θεμάτων του ελληνικού προγράμματος . Συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομικών να περιγράψει τα βήματα που έγιναν από τον Ιούνιο στα εξής θέματα :

– Την ολοκλήρωση του κύκλου των αξιολογήσεων για την διοίκηση του ΤΧΣ αλλά και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Τούτο την στιγμή που υπάρχει ήδη τριβή για το θέμα με τους θεσμούς η οποία περιγράφεται την κοινή επιστολή του υπουργού οικονομικών και του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με την οποία ζητούν ήδη αλλαγή στο πλαίσιο της αξιολόγησης .

– Την πρόοδο στο θέμα της στελέχωσης και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων , στο οποίο δίνουν μεγάλη σημασία κυρίως η Γερμανία και οι δορυφόροι τους

– Την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων . Στο σημείο αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Commission θα επανέλθει στο θέμα της δίωξης των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που είχε διορίσει η Commission και βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα .

– Την πορεία της κύρωσης από την Βουλή της σύμβασης της σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού μετά και την θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ.

– Τα επόμενα βήματα για το διαγωνισμό της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού αλλά και του ΟΤΕ . Στο θέμα του Οργανισμού τηλεπικοινωνιών οι υπουργοί οικονομικών ( και ειδικά ο κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ) θα ζητήσουν να μάθουν ποια είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Deutsche Telekom.

– Την πορεία μερικής αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και το διαγωνισμό ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει το 20% της εταιρίας . Επίσης θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και για τους διαγωνισμούς για την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ ( ΝΟΜΕ ) στο πλαίσιο της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Ο κ. Τσακαλώτος πηγαίνει στο Eurogroup αποφασισμένος να θέσει ξανά υπόψη των ομολόγων του στην Ευρωζώνη , τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς σχετικά με την επανεξέταση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018 , οι οποίοι θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2017 -2020 που θα πρέπει να καταθέσει μέσα στο μήνα , το υπουργείο οικονομικών.

Οι θεσμοί έχουν αποκλείσει να υπάρξει από τώρα έστω και ένα εναλλακτικό σενάριο που να υποβιβάζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2019 και 2020 που θα αποτυπώνονται στο μεσοπρόθεσμο στο 2% του ΑΕΠ ή το 1,5% του ΑΕΠ το οποίο ζητά η Ελληνική πλευρά.

Στόχος του υπουργού είναι να τεθεί το θέμα έστω και αν δεν έχει κάποια θετική ανταπόκριση από τους ομολόγους του ώστε να γίνει ευκολότερα η αναθεώρηση σε μελλοντικό χρόνο.

Επίσκεψη Μοσχοβισί

Το τελικό ραντεβού για τον Σεπτέμβριο όπως αναμένεται να δώσει ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στις 18 του μήνα στην Αθήνα προκειμένου να έχει ένα κύκλο επαφών με την ελληνική Κυβέρνηση.

Κατά την επίσκεψη αναμένεται να περιγραφούν και οι τελικές απαιτήσεις των δανειστών οι οποίες θα κρίνουν αν ο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός πορείας ή θα χρειαστούν νέες διορθώσεις . Ο Γάλλος επίτροπος αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα που θα δώσουν και σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης , ότι δηλαδή οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας δεν θέλουν να ξαναζήσουν άλλη μια πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και μάλιστα για θέματα που είναι συμφωνημένα από πέρσι.

Πηγή: news247.gr