Μήνυμα Ομπάμα προς τον ιρανικό λαό

Μήνυμα Ομπάμα προς τον ιρανικό λαό

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε πως είναι πιθανή μία συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση, εάν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα πυρηνικά.

Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απευθήνθηκε σήμερα με την ευκαιρία της ιρανικής γιορτής του Νοβρούζ στον λαό του Ιράν, τον οποίο διαβεβαίωσε για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας πάνω στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση πως η ιρανική κυβέρνηση πείσει τη Δύση για τις ειρηνικές της προθέσεις.

«Υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αν το Ιράν προβεί σε μέτρα με νόημα και επαληθεύσιμα για να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Δεν τρέφω αυταπάτες. Θα είναι δύσκολο. Όμως είμαι προσηλωμένος στη διπλωματία επειδή πιστεύω πως υπάρχει η βάση για μια πρακτική λύση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο μήνυμά του ο Ομπάμα δηλώνει πως μια συνολική συμφωνία θα βοηθούσε το Ιράν να κινηθεί σε ένα νέο δρόμο και θα χαλάρωνε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις: «Αν το Ιράν ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του, ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσει ο δρόμος του διαλόγου και της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Θα σημάνει περισσότερες ευκαιρίες για τους Ιρανούς να κάνουν εμπόριο και να σφυρηλατήσουν δεσμούς με τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι ΗΠΑ και άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία ώστε να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα. Προς το παρόν ισχύει η συμφωνία της 20ης Ιανουαρίου, με την οποία το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα να αποκτήσει πρόσβαση σε πετρελαϊκά έσοδα ύψους άνω των 4 δισεκ. δολαρίων, τα οποία έχουν «παγώσει» εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Το «άνοιγμα» του Ομπάμα προς το Ιράν έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Μια ευρεία πλειοψηφία των Αμερικανών γερουσιαστών κάλεσε αυτή την εβδομάδα τον πρόεδρο να επιμείνει στο ότι σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία, θα πρέπει να υπογραμμίζεται πως το Ιράν «δεν έχει δικαίωμα στον εμπλουτισμό βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών».

Διαπραγματευτές από το Ιράν και τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βρετανία είχαν την Τρίτη και την Τετάρτη συνομιλίες στη Βιέννη. Η συνάντηση ήταν η δεύτερη σε μια σειρά για την οποία οι έξι χώρες ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Αγιατολάχ: «Οι ΗΠΑ θα ανέτρεπαν την ιρανική κυβέρνηση αν μπορούσαν»

Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

«Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά όπλα»